Vasakärven och järnröret av Per Svensson

2:22 min

Per Svensson är journalist på Sydsvenskan och var tidigare kulturchef på Expressen. Men han är också författare till en rad böcker, senast en om Luther. Hans nya bok heter "Vasakärven och järnröret" och handlar om Sverigedemokraternas rötter bland så kallade "nationellt sinnade" i 30-talets Lund, där både nazister och allmänt högernationella samlades.

Han börjar också precis där och citerar SD:s Mattias Karlsson som efter EU-valet i våras skrev på Facebook att "Den stora avgörande striden om vår civilisations, våra kulturers och våra nationers överlevnad har gått in i en ny, mer intensiv och mer avgörande fas."

Per Svensson skriver: då Judefrågan idag Massinvandringen.

Han beskriver hur dagens Sverigedemokraters ledande skikt träffades i Lund och hur de där skaffade sig en retorik som väl överenstämmer med trettiotalets nationalister och ibland nazister minus just antisemitismen och rasismen.

Vasakärven och järnröret är en essä i bokform, lite ryckig i sin tematik. Först tror jag att jag ska läsa en bok om just dagens nynationalistiska partiers koppling till trettiotalets.

Så svänger det och Svensson fastnar i Lund och trettiotalet och redogör i stället för den bokligt bildade klassens flirt med, och hyllning av, auktoritära rörelser och tankar. Mängder av namn och citat virvlar över boksidorna och han vore inte Per Svensson om han inte samtidigt gav en känga åt kommunismen:

"Få av oss ligger sömnlösa och grubblar över det ofattbara i att diktaturkramaren Jan Myrdal har skrivit en underbar självbiografi, med fascismen och nazismen förhåller det sig annorlunda .."

Och så beskriver Per Svensson hur vår bild av nazisten fortfarande är präglad av den tatuerade rakade tjurnacken och, svensk litteratur har inte heller några stora nazister som gjort sig bemärkta.

Per Svensson är en av våra stilistiskt bästa journalister och det märks även här, det är en fröjd att läsa Vasakärven och järnröret, och den är så kallat nödvändig läsning, när den frilägger under vilken skugga de står, de ideologier som vill definiera ut den ene från den andre och som drivs av en nostalgisk längtan efter en idyllisk dåtid där nationen, folket och fosterjorden står som nån sorts bild av det enda konstanta och den eviga lyckan.

Per Svensson är där, i ideologins trädgårdsland med hackan i högsta hugg och frilägger rotsystem som till sist blir alldeles uppenbara.