Krakel Spektakel spelfilm för första gången

2:14 min

Både barn och vuxna har höga förväntningar nu när Lennart Hellsings barnboksklassiker för första gången blir spelfilm. En lekfull värld av figurer, ramsor och sånger. Filmen är inspelad på studio Kronan i Luleå där den också premiärvisades för 200 barn i helgen.

- Gurkorna var bra, roliga. De hade inga skor, bara strumpor. Och så hade de linser som var gröna och tänderna var gröna ... äckligt, tyckerEllen Lindqvist och Sandra Bergström som premiärtittade.

Mest igenkända blir bröderna Gurka - men även om barnen inte kan sin  Hellsing lika bra idag som förr - så funkar leken och humorn,

- Den rökte pipan i örat och drack te genom örat. Har aldrig sett nån sån film på bio, säger Emeli Maatta och Alma Eliasson.

Krakel Spektakel skiljer sig från det mesta barn får se på bio idag. Det är en film inspelad helt live, mestadels i ett färgsprakande kulissbygge där man vågar låta böljande blått tyg vara vatten och åker runt i pappbilar.

- Det är inte alla barn som tycker om animerat, det finns nästan ingenting som inte är animerat för små barn. Det har varit viktigt för mig att det ska vara skådisar, människor man ska gå in och vilja ta på det hela, berättar långfilmsdebuterande regissören Elisabeth Gustafsson.

För att hitta en linje i Hellsings myller av figurer har man gjort en ramberättelse där Anna Bell Olsson från visan hjälper sin gamla sjuka farmor att ta reda på hur det gick för trollkarlen som drack upp sig själv .

Hon ger sig ut på ett äventyr a la Trollkarlen från Oz, tillsammans med Krakel Spektakel, Opsis Kalopsis och Kusin Vitamin som spelas av Lina Ljungqvist.

- När jag läste manuset började gråta, en berättelse om en farmor och hennes barnbarn. Det påminde mig om min farfar. Sen är den fylld av mycket glädje, färg och lek, säger Lina Ljungqvist.