Kartellen avbokas igen

0:25 min

Mångfaldsdag ställs in, då lokalpolitiker bojkottar den bokade hiphopgruppen Kartellen.

Inför valet skulle Svenska kyrkan arrangera en mångfaldsdag på Sandgrundsudden i Karlstad, nu på lördag. Men nu ställs dagen in.

Orsaken är en bojkott från Kristdemokraterna i Värmland. Det KD ogillar är att den kontroversiella artisten Sebbe Straxx och hans hiphopgrupp Kartellen har bokats till dagen.

KD:s riksdagskandidat Charlie Weimers säger till P4 Värmland:
--Kartellens frontfigur Sebbe Staxx finns med i programmet och han har själv har dömts för olaga hot mot en demokratiskt vald politiker. Om nu Svenska Kyrkan tror att Kartellen är en någon slags söndagsskoleklass får dom nog omvärdera sin analys. 

Det är inte första gången som Kartellen bokas för en svensk spelning, men snart avbokas igen. I augusti stoppade Linköpings kommun en konsert, men Kartellen fick snart en ny inbjudan till staden, från Vänsterpartiet.

Domprost Harald Cohén ger sin förklaring till varför mångfaldsdagen ställs in:

- Det är inte längre det mångfaldsprojekt som var meningen, utan det har blivit någonting annat nu. Då beslutade vi att ställa in det.

Hur blev det något annat?

- Bland annat genom den bojkott som har skett nu. Nu blir det ju en politisk debatt kring detta och det blir inte mångfald längre, när bara något eller några politiska partier kommer att vara med, säger Harald Cohén.

Cohén, säger vidare att Sebbe Staxx tagit avstånd från mycket av sitt tidigare liv.