V använde Kentlåt utan tillstånd

I en reklamkampanj i valrörelsen använder Vänsterpartiet textrader från flera kända låtar, bland andra Kents "La belle époque".

Det är Aftonbladet som rapporterar att Vänsterpartiet använder flera låtar i sin kampanj utan att ha tillstånd från upphovsmännen.

Vänsterpartiets kommunikationschef Marie Antman säger till tidningen att de har tolkat citaträtten som att detta är tillåtet och därför inte kontaktade låtskrivaren Joakim Berg i förväg:

- Vi gjorde ju den bedömningen att det går så att säga. Sen när frågan dök upp under onsdagen har vi också pratat med Jocke Berg, säger hon.

Sandra Nordin, Joakim Bergs presskontakt, säger däremot att samtalet inte ledde till någon överenskommelse.

Nu kommer hans musikförlag, som även representerar andra upphovsmän vars texter används i kampanjen, att kontakta Vänsterpartiet. Men förlaget säger till Aftonbladet att de inte vill gå in på vilka krav de kommer att ställa.

På andra kampanjaffischer citerar partiet textrader från låtar av Beyoncé, Beatles, Fred Åkerström och Dolly Parton.

Det här är inte det första svenska fallet av ett parti som lånar musik utan att kolla rättigheterna ordentligt. Häromdagen valde lokala moderater att ta hjälp av discoklassikern "We are family" i sin radioreklam.