Kulturministerns graffitibesök möter kritik

Lena Adelsohn Liljeroth är inte känd som något fan av gatukonst, så fredagens besök på en graffitifestival upprör medverkande.

Förut ville hon ta bort lagliga graffitiväggar och sa att konstformen är en "inkörsport" till grövre kriminalitet. Nu besöker hon invigningen av Sveriges första gatukonstfestival.

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) möter tuff kritik redan innan hon hunnit kliva i på festivalen No limit i Borås.

– Hon är bara här för att fiska röster. Hon har varit en av de största förespråkarna för nolltoleransen mot graffiti och hela besöket är väldigt märkligt, säger den medverkande Göteborgskonstnären Daniel Götesson, alias "Ekta", till Borås Tidning.

Kulturministern tycker inte alls att festivalbesöket kommer att krocka med hennes inställning till graffiti. Hon svarar BT att hon gillar arrangörernas profil:

– Graffiti är långt ifrån okomplicerat just därför att många konstnärer öppet säger att den illegala delen är viktig för konstformen i sig. När det gäller No Limit är arrangörerna noga med att påtala att detta handlar om laglig graffiti under ordnande former.