Partilånet av Kent-text "kan vara ideellrättslig kränkning"

2:06 min

Kent, Dolly Parton och Beyoncé blev plötsligt en del av Vänsterpartiets nätkampanj. Kulturnytt pratar med en advokat om citaträtt och satir.

I går berättade Kulturnytt att Moderaterna i Sundsvall hade använt den kända discohiten "We are family" i sin radioreklam, utan godkännande från upphovsmännen och de två förlag som äger rättigheterna. I dag rapporterar Aftonbladet att Vänsterpartiet citerar Kent utan tillstånd.

Utöver Kents samhällskritiska poplåt "La belle époque" finns låtcitat från Dolly Parton, The Beatles, Fred Åkerström och Beyoncé på Vänsterpartiets Facebook-kampanj inför valet.

För att få citera enligt citaträtten krävs ett sammanhang mer än bara själva citatet, säger Helene Hillerström Miksche som är advokat och med i Upphovsrättsföreningen.

 - Enligt praxis så kan det vara svårt att bara ta ett citat lösryckt såhär, säger hon.

Advokaten menar att det är extra känsligt att använda citat när det gäller reklam – i synnerhet politisk reklam.

När det gäller politiska partier kanske man inte vill förknippas med politik över huvud taget, eller just det partiet, så då kan det vara en ideellrättslig kränkning, säger Helene Hillerström Miksche.

På Vänsterpartiet säger man att man har varit i kontakt med ett förlag om upphovsrättsfrågorna, men vill inte prata mer om ärendet.

Marie Antman, Vänsterpartiers kommunikationschef, vill betona att kampanjen bara funnits på deras Facebooksida.

Det här är inte första gången som låtar används i politiska syften, mot upphovsmannens vilja. I går rapporterade P4 Västernorrland att Moderaderna i Sundsvall använt sig av "We are family" utan lov, och förra veckan stormade Mikael Wiehe över att hans melodi använts av MUF, för att göra en satirlåt.

Men när det gäller just satir är lagen mer tillåtande, säger Helene Hillerström Miksche.

- Det är ett annat undantag till upphovsrätten och praxis är förhållandevis generös.