S lovar mer pengar till scenkonsten

0:19 min

Regeringen har kritiserats för sitt utspel om vilka som ska få extra pengar när scenkonstinstitutionerna byter pensionssystem nästa år. Nu kommer Socialdemokraterna med ett eget förslag.

Branschen har kritiserat förslaget och menar att regeringen är för tidigt ute. Det nya pensionsavtalet förhandlas i detta nu och vad som ska hända med de pengar man kan spara in genom det nya avtalet är en fråga som branschen vill få vara med och diskutera.

Det tycker även oppositionen som nu också kommer med ett eget löfte om mer pengar till scenkonsten. Socialdemokraterna vill ge 20 miljoner till de så kallade scenkonstallianserna som anställer dansare, skådespelare och musiker så att de kan få lön mellan sina frilansuppdrag. Gunilla Carlsson är kulturpolitisk talesperson för partiet:

- Vi har tjugo miljoner till allianserna, deras uppräkning har stått still i många många år och vi ser att det blir en urholkning av de här anslagen och här vill vi göra en extra satsning. Det hade vi redan förra för vi vet att allianserna har fungerat väldigt väl, säger Gunilla Carlsson.