Dalhalla

Dalhalla åter med besked

1:05 min

Världssopranen Nina Stemme gör Puccinis opera Turandot på Dalhalla. Förra året blev det ingen större operauppsättning i Dalhalla efter ett jättebråk när ett Pink Floyd-coverband gick före. 
Men till sommaren, 2015, blir det dags igen i det gamla kalkbrottet.

Noomi Hedlund, producent på Dalhalla Opera, säger att man till 2015 valt en opera man tycker om, bland dem som man anser passar för Dalhallas scenbild.

Det blev ingen operauppsättning 2014 men Noomi Hedlund säger att nu har arenabolaget och Dalhalla Opera en överenskommelse om datum och inriktning för flera år framåt.

Bara två föreställning planeras, men 8000 biljetter finns till de 4000 platser som arena rymmer.

Stor kör och många statister tillsammans med förra årets orkestersammarbete som finns kvar, Dalasinfoniettan och Gävle Symfoniorkester under ledning Tobias Ringborg.

Och för regin står en debutant.

- Det är lite vår grej faktiskt, vi gjorde det förra året med Marcus Jupither som regidebuterande i Rhenguldet. Jag tror att Turandots regissör Bengt Gomér har fantastiska idéer för Turandot och Dalhalla som vi gärna tar del av. Det är kul att jobba med en som inte tidigare regisserat med som ändå är väldigt insatt i opera, han är erfaren scenograf och ljussättare sedan tidigare, säger Noomi Hedlund.

På frågan om 2015 känns som en omstart för opera på Dalhalla svarar Noomi Hedlund:

- Både ja och nej, för vi känner att vi förra året med Rhenguldet visade att det går att göra riktigt bra opera på Dalhalla och Turandot är fortsättningen på det.