Staten släpper åldersgränserna för film

2:12 min

Först försvann censuren och nu tar staten sin hand från åldersgränserna på bio. I dag presenteras utredningen om hur systemet med åldersgränser kan förbättras. Kulturnytt har rapporten.

Våren 2012 riktades kritik mot Statens medieråd för den enligt många alltför låga 11-årsgränsen för filmen "Hungerspelen", som skildrar barn som mördar varandra.

Regeringen gav snart Svenska förläggarföreningens direktör Kristina Ahlinder uppdraget att utreda hur systemet med åldersgränser för film ska förbättras. 

Utredningen är nu klar och kommer fram till att branschen själv ska granska filmerna. Kristina Ahlinder menar att branschen är redo att ta ansvaret:

- Det finns en tanke att Statens medieråd ska arbeta med att uppmuntra branscher att ta ett eget ansvar, säger hon.

I rapporten kan man läsa om ett tvåstegssystem, där branschen först ska bygga upp en organisation och sedan helt ta över granskningen av filmer.

Nytt är att branschorganisationen även ska granska de filmer som lanseras utanför biosalongerna, vilket enligt Kristina Ahlinder motsvarar 98% av all film vi konsumerar.

Steg två är att ge branschorganisationen hela uppdraget. Detta dock enbart ifall organisationen uppfyller de krav som utredningen kommit fram till. Bland annat handlar det om ett tydligt system för att på ett oberoende sätt pröva överträdelser.

Utredningen menar att när den nya branschorganisationen har uppfyllt alla krav, kan Statens medieråd lämna över ansvaret helt och istället fokusera på att göra ungdomar till bättre mediekonsumenter:

– De ska kunna vara kritiska och kunna behärska till allt det som sker på internet, att de blir duktiga på det. Det är fortsatt viktigt att Statens Medieråd jobbar med det, inte minst när det gäller: hur tittar man på film. Vi vet ju att det finns väldigt stor illegal spridning av film. Vill man att skyddet för barn och unga ska vara fortsatt starkt, och det vill vi ju, då är det viktigt att man beter sig rätt när man ska titta på film, att man går till de etablerade kanalerna där det också finns åldersklasser för film, säger Kristina Ahlinder.

Hungerspelen och åldersgränsen

  • Filmen "Hungerspelen" (The Hunger Games) fick sänkt åldersgräns för svenska biografer i mars 2012.
  • Först hade Statens medieråd satt en 15-årsgräns på filmen, eftersom myndigheten tyckte att filmen ”kan vara till skada för välbefinnandet för barn under 11 år”. Men snart ändrade man gränsen till 11 år.
  • Både 11-årsgränsen och 15-årsgränsen fick kritik från unga "Hungerspelen"-fans, föräldrar och andra.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.