Att förlora allt kan vara att vinna

1:22 min

En kroppslig kollaps, en bruten nacke, en lycklig olycka. Det är upprinnelsen till Cirkus Cirkörs nya föreställning Underart. Under fredagen är det premiär på Stora Teatern i Göteborg.

Olle Strandberg som ligger bakom föreställningen bröt nacken allvarligt och blev förlamad från halsen och neråt. Resan från att ha varit en stark och nästan odödlig akrobat till att nästa stund inte kunna gå på toaletten själv är svår.

Sedan kom den långsamma resan tillbaka och att få sin kropp tillbaka efter att den varit borta. Det är historien bakom föreställningen som är en hyllning till ”kraschen” och den smärtsamma förändring som vi ibland tvingas till men i slutändan aldrig ångrar.

– Det var en upplevelse. Nacken gick av fjärde och femte nackkotan. Jag trodde först att mitt huvud låg kvar på mattan men att min kropp svävade ovanför golvet. berättar Olle Strandberg som ligger bakom föreställningen.

Musiken är specialskriven av popduon Ripple And Murmor och det har varit ett tätt samarbete från start.

– När idén om den här föreställningen kom upp så visste jag att  jag ville på något sätt skapa musiken i symbios till föreställningen. Vi pratade väldigt mycket tillsammans och vi ville hitta en bana i musiken och en bana i föreställningen som kunde fungera nästan separat också. Att de fick jobba med ämnet på sitt sätt och sedan försöka få det att gå ihop, berättar Olle Strandberg.  

På scenen ser vi sångerskan Anna Ahnlund stående på något som liknar ett jakttorn, på golvet två dansande människor som studsar, knuffar och drar i varandra i ett dunkelt ljus med tuggande basgångar.

Det är en vacker scen där två högst levande kroppar strävar mot något tillsammans. Kan det vara såhär det känns att inte ha en kropp och bara vara ett huvud? Kan det verkligen kännas så levande?

– Det finns en väldig glädje i det som kommer ur att man kan börja en gång till och välja om cirkusen, säger Olle Strandberg.

Föreställningen har premiär ikväll på Stora teatern i Göteborg och turnén besöker nio svenska städer under fem månader.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista