"Queen Of The Clouds" av Tove Lo

Kalle Kovács recenserar "Queen Of The Clouds"
3:01 min

Tove Los debutalbum har av kritiker ansetts vara årets mest efterlängtade. Tillsammans med stjärnproducenterna Max Martin och Shellback som tidigare arbetat med Brittney Spears och Katy Perry tar den svenska 26-åringen nu fart mot förstaplatsen på världens viktigaste topplista, Billboards. Kalle Kovács har lyssnat på det efterlängtade debutalbumet. 

Senaste årens popdivor som Nicki Minaj och Rihanna, som tycks fastna vid att bara anspela på sex med sina bakdelar har inte imponerat på mig. Anledningen till att jag över huvud taget tar upp dessa är för att Tove Lo nu siktar på att springa om de på Amerikanska billboardlistan. Och det som gläder mig ÄR att vår egna popdiva inte faller i samma gropar, utan befinner sig, som albumtiteln också antyder, långt uppe bland molnen.

”Queen Of The Clouds” är uppdelad i tre kapitel som alla börjar med ett ljudklipp där Tove själv introducerar ämnet. The Sex, The Love och The Pain – det är vad det hela handlar om genom dessa kapitel tar Tove Lo med lyssnaren på en resa från klubbgolvets synder till den smärtsamma ensamheten efter, med förstås kärleken däremellan. Texterna är raka och ärliga och när Tove själv sticker hål på SIN diviga persona, där allting under The Sex-kapitlet sker på hennes villkor, då blir hon personlig med sina lyssnare och på så vis också skiljer sig Nicki Minaj och Rihanna.

Och det är just övergången mellan The Sex och The Love som albumet blir som bäst. I ”Talking Body” sjunger Tove Lo om den perfekta kroppen som ska tillfredsställa på ett sätt som får en att rodna. Men den ytliga och vulgära attityden byts ut i ”Timebomb”, som efter en stökig vers där Tove förvirrat pratsjunger om sina känslor exploderar i en storslagen discokonfetti . Istället för enbart sex, handlar det nu om känslor och total förälskelse.

Kärlekskapitlet inleds med ”Moments” som påminner om den Tove Lo som vi har fått lära känna genom till exempel ”Habits (Stay High)”. Låtarna bär på mer svärta och den avskalade produktionen släpper fram detaljerna. Till ambienta syntar och storslagna slagverk sjunger Tove Lo om sina brister men fortfarande med samma lekfullhet som under gångna kapitelet.

Att det låter bra är ingen överraskning – Tove Lo har själv producerat låtar åt bland annat Icona Pop och Girls Aloud tidigare.

Albumet trampar inte några nya stigar i musiklandskapet, men ”Queen Of The Clouds” är ett dynamiskt och välproducerat debutalbum av Sveriges nya popdrottning. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".