Streamingtjänster som Netflix låter tittaren sätta tablån. Henrik Montgomery/Scanpix

Streamingtjänster gör oss tålmodiga

"Är en berättelse tillräckligt fängslande så har publiken stort tålamod"
1:20 min

Ikväll är det dags för den fjärde säsongen av tv-serien Homeland som drar igång på SVT. Serien Homeland om cia-agenten Carrie Mathison är en i mängden av alla som finns tillgängliga online på streamingtjänster som Netflix och Voddler. Tina Askanius är medieforskare och menar att utbudet av serier online gör tittare mer tålmodiga när det gäller komplicerade handlingar.

– Det som vi ser nu är en typ av Tv-serie som är som en bra bok man läser och ingår i. Man har nästan en relation med den över tid, varje episod blir som ett kapitel i en bok, säger mediaforskaren på Lunds Universitet Tina Askanius.

Vilken serie som helst och när som helst alla dagar i veckan. Ja, att se filmer och serier på nätet blir allt populärare. Tina Askanius tror att receptet för en bra serie idag är utdragna o invecklade handlingar med många karaktärer.

– Jag tror att man som Tv-producent inte behöver vara rädd för komplexitet. De nya serierna som publiken gillar är väldigt långa, har många olika berättelser i ett och ett ganska stort persongalleri.

– Om en berättelse är tillräckligt bra och fängslande så har publiken idag ganska stort tålamod och engagemang med den här typen av serier, säger medieforskaren Tina Askanius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".