Skärmdump från Kulturarv utan gränsers berättarprojekt.

Flyktingarnas berättelser samlas in

Kan utgå från berättelserna i försoningen
2:40 min

Så länge kriget pågår går det inte att stoppa förstörelsen av Syriens och Iraks kulturarv. FN:s världsarvsorgan Unesco riktar nu in sina krafter på att stoppa den illegala handeln med antika konstföremål. Men i grannländerna Libanon och Jordanien arbetar organisationen Kulturarv utan gränser för att samla in en annan del av det kulturella arvet.

Kvinnan som berättar folksagan om den fattige och den rike sitter lutad mot en ljusblå kudde med nallar på under ett fönster i en lägenhet någonstans i Libanon. Hon är en av de över 1,1 miljonerna registrerade flyktingar som just nu befinner sig i landet och en av dom som blivit filmade av Kulturarv utan gränser. Under året har dom samlat in 260 sagor. Ett urval ska repeteras in av professionella berättare i Sverige och mellanöstern och bli en bok.

 - När det gäller Mellanöstern och det som händer nu i Syrien, Irak och på andra platser. Det vi gör dels med det här historieberättandeprojektet är att göra det som går att göra idag. Och som sen skulle kunna användas för att stärka människor i dialogen och försoningsarbetet ha någonting som man skulle kunna utgå ifrån.

 Annika Magnusson är generalsekreterare för Kulturarv utan gränser, som bildades i mitten av nittiotalet efter krigen på Balkan. Arkitekter och kulturarvsantikvarier åkte ner från Sverige för att handfast restaurera olika objekt som blivit förstörda. Men i Syrien och Irak går inte det. De gravar, monument och konstskatter som finns i krigszonerna förstörs och försvinner. Marie-Hélène Ahnborg är en del av Sveriges delegation vid FN:s världsarvsorgan Unesco:

- Ja, det finns ju dom som menar att det är på det sättet genom illegal handel av konstföremål och konstskatter som ISIL* finansierar sitt krig.

 Men går det att stoppa att byggnader förstörs här och nu?

-Nej, det är ju förskräckligt att tyvärr så gör det inte det alltid. Det man kan göra någonting åt förhoppningsvis är att begränsa möjligheterna till illegal handel.

 - Mycket av arbetet handlar just om att försöka förhindra att det ska vara möjligt att sälja den här typen av stulet gods. Därför har man mycket kontakt med muséer, med auktionshus och som sagt med internationell polis, med Interpol.

 Annika Magnusson på Kulturarv utan gränser igen:

- Vi tittar lite nu på muséer i länderna runt i kring och textilier, klädedräkter, det finns en rad kulturarvsföremål som är lättare att jobba med utanför länderna när det är konflikt där. På sikt ser vi gärna att vi är med i ett fredligt scenario och är med och återuppbygger länderna.

I vinter kommer den syriske berättaren Nimer Salamoun besöka Sverige och framföra några av de insamlade sagorna i bland annat Malmö, Södertälje och Skellefteå. 

*ISIL är en annan benämning på ISIS, eller Islamska staten.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".