Katti Hoflin får nytt, tungt jobb. Foto: Per Kristianssen & TT

Hoflin blir chef för Stockholms stadsbibliotek

2:09 min

Katti Hoflin lämnar sin tjänst som chef för Dunkers kulturhus efter tre år för ett toppjobb i den svenska biblioteksvärlden. Hon blir chef för stadsbiblioteket i Stockholm.

Kulturdirektören Berit Svedberg förklarar rekryteringen bland annat med att "stadsbiblioteket behöver en stark chef som kan ta sig an framtidsutmaningarna med mycket energi och lust". Det kommenterar Hoflin så här:

- Vilken fröjd och glädje, känner jag! Jag vet inte hur stark chef de behöver. Jag har väl tänkt mig att försöka bli världens bästa chef och det blir man inte i kraft av några egna påhitt, utan det blir man ju om man förtjänar sitt ledarskap och det är ju medarbetarna som ska uttala sig om det faktiskt.

Men det finns ju ändå framtidsutmaningar - vilka tänker du spontant på?

- Ja, kära någon, vi lever ju i en väldigt spännande tid. Det har säkert människor sagt i alla tider, men jag tycker nog att den här tiden är litet mer spännande än många andra om man tittar på den exploderande utvecklingen när det gäller det digitala universet. alltså datorers kapacitet har fördubblats vartannat år i 50 år. Det förstår man ju att det här kommer mer och mer att hamna både på kroppen och i kroppen och i våra liv. Det är ju bara att titta dig omkring när du går ute på gatan - människor går ju och tittar ner i sina mobajler. Det finns också en ökande klyfta här: människor som har väldigt mycket tillgång och människor som står utanför den här digitala utvecklingen, och där är ju biblioteken en fantastisk plats och arena. Både en analog och en virtuell mötesplats så där tycker jag att biblioteken har en särskilt spännande roll, säger Hoflin och fortsätter:

- Biblioteket är ju en plats också för bildning och för demokrati och för fri åsiktsbildning och så vidare, förutom de stora underbara litterära berättelserna konsten va. Där är det faktiskt så att bibliotek har ju i alla tider, i den digitala och tidigare analoga utvecklingen varit i framkanten av utvecklingen. Så biblioteken är väldigt kunniga på också det digitala området. Där kan man vara en förmedlare av kunskap och en överbryggare av gap.

Hur uttalar man ditt namn?

- (skrattar) "Håvli:n" om man pratar rikssvenska då, men egentligen är det ett jämtländskt namn så det skulle vara "Hå:vlin" förstår du (säger hon med jämtländsk dialekt).

Katti Hoflin efterträder efter årsskiftet Inga Lundén som slutar efter nästan 15 år. Som stadsbibliotekarie i Stockholm kommer Hoflin att basa över 400 anställda på 40 stadsdelsbibliotek, Internationella biblioteket, Regionbiblioteket och det digitala biblioteket i huvudstaden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista