Stockholms stad vill filmsatsa

2:13 min

Den rödgrönrosa majoriteten i Stockholms stad vill att det ska göras mer film i Stockholmsregionen. Siktet är att regionen ska bli lika framgångsrik som till exempel Film i väst, säger Roger Mogert (S), nytt kulturborgarråd i Stockholm.

Den nya majoriteten i Stockholms stadshus är överens om att börja betala full medlemsavgift på omkring 3,5 miljon per år till det regionala produktionscentrumet Filmregion Stockholm-Mälardalen. Utöver det kommer de att ta på sig en "ledande roll" i att dra in 50 miljoner som ska utgöra en grundplåt för bland annat filminvesteringar, enligt Roger Mogert (S).

– Det är ett sätt att ge möjligheter för människor att spela in film i Stockholm. Det är viktigt för den enskilde som har en historia att berätta, men också ekonomiskt viktigt för Stockholm. Vi går miste om ganska stora resurser - en stor amerikansk produktion handlar om några hundra miljoner kronor som hamnar i Stockholm eller Stockholmsregionen.

– Sedan handlar det om en arbetsmarknadsfråga - att filmarbetare ska kunna få jobb i Stockholm, tillägger han.

De svenska "Millennium"-filmerna och "The Girl With the Dragon Tattoo" är sällsynta exempel på stora långfilmer som har spelats in i Stockholm de senaste åren. Filmregion Stockholm-Mälardalen, där Stockholms stad i dag alltså inte är fullvärdiga medlemmar, har i stället fått se flera stora produktioner spelas in någon annanstans och samproduceras av andra aktörer.

Ett tydligt exempel där filmregionen inte har kunnat gå in som offentlig aktör är filmatiseringen av Klas Östergrens Gentlemen, som delvis spelats in i Baltikum. Det grämer sig Roger Mogert över. Han menar att det är viktigt för historieskrivningen att Stockholm skildras på film.

– Filmen är ett av de starkaste medierna i dag, ett av de snabbast växande. Så det är naturligtvis märkligt att Stockholm inte är med, inte är i framkant.

Anette Mattson, vd för filmregion Stockholm-Mälardalen, håller med.

– Där är det tråkigt när det är en historia som kommer från 50-, 60-talet och skulle spelats in på söder i stället får göras utomlands. Det här är en fråga som är för många internationella filmer.

Men nu vill alltså de rödgrönrosa att Stockholm går med i filmregionen fullt ut "så snart som möjligt". Enligt Roger Mogert kommer staden ta på sig en ledande roll i att dra in 50 miljoner till filmregionen, men hur mycket staden faktiskt kommer investera själva vill han inte svara på nu, utan avvaktar tills budgetförhandlingarna är klara. 

Ambitionen är att hamna på ungefär samma produktionsnivå som Film i väst.

– Det betyder massor, massor. Vi vill sätta Stockholm och regionen på den internationella kartan och skapa en av Europas attraktivaste filmstäder, säger Anette Mattsson.

Hur mycket pengar är det ni behöver?

– Det vill jag inte gå in på nu. Jag ser det som mer realistiskt att se: Vad är det Stockholm vill lägga?

Men är det realistiskt att tänka att ni skulle bli lika stora som Film i väst?

– Det tror jag absolut.

Fakta regionalt filmstöd

- Filmregion Stockholm-Mälardalen är ett samarbete mellan offentlig och privat sektor för att stimulera filmproduktion i Stockholm-Mälardalen.

- Regionen arbetar bland annat med filminvestering, samproduktion, marknadsföring av film och att hitta lämpliga inspelningsmiljöer.

- Det finns ytterligare tre regionala produktionscentrum i Sverige: Film i väst, Filmpool nord och Film i Skåne.

- I dag betalar Stockholms stad omkring 1,5 miljoner kronor årligen till Filmregion Stockholm-Mälardalen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista