Kommersiellt och väldigt japanskt på filmfestivalen i Tokyo

2:42 min

Nu till Tokyo och filmfestivalen där en ny Disneyfilm visas. Den animerade storfilmen Big Hero 6 utspelas i den påhittade staden San Fansokyo - en blandning mellan San Fransisco och Tokyo. Och en av huvudpersonerna är en robot som ser ut som en blandning mellan en Michelingubbe och en Barbapapa, ungefär. Sveriges Radios kulturkorrespondent Roger Wilson som är på plats på Tokyos internationella filmfestival, där Big Hero 6 var invigningsfilm igår.

Hur var den här blandningen då?

– Ja, men det är ju en film som känns som gjord för att inviga den här festivalen, som har en ganska hisnande blandning filmer på programmet. Allt ifrån extremt pretentiösa och existentiella historer i tävlingsserien som det brukar vara på festivaler, till väldigt kommersiell film - bland annat visas The Expendables 3 med Sylvester Stallone och de andra avdankade actionhjältarna.

Men det finns också något väldigt japanskt med blandningen. Vi är bara inne på andra dagen på festivalen här nu i Tokyo och jag har redan sett tre filmer som innehåller någon form av action med robotar, som ju alltid känns stort speciellt i Japan. Och ytterligare en film, en romantisk komedi om en mangatecknare. Så lokalfärgen slår igenom på den här festivalen.

Men vad tyckte du om Big Hero 6?

– Det är en ganska typisk film för modern Disney. Huvudpersonen Hiro har mist sina föräldrar, och äventyret som utspelas i filmen börjar i en tragedi. Samtidigt så märks de här det influenser både från det japanska och från serietidningsvärlden i den här historien. Det är lite extra allt, tycker jag. Och för bara några timmar sen så stod John Lasseter som varit exekutiv producent för filmen, och som också är den som stod bakom Toy Story och Bilar och en massa annat och höll ett föredrag som handlade om hur coolt han tyckte Tokyo var. Så det märks att de har nördat ner sig lite grand i det här.

Sen är det väl också intressant för de riktiga Walt Disney--nördarna att den här filmen är en följd av Disneys aggressiva uppköp av företag. Ursprunget till Big Hero 6 finns i en serie från bolag Marvel. Och tack vare att Disney sen 2009 äger det här stora serietidningsförlaget så verkar det fritt fram och gå in i deras arkiv och ta för sig av idéerna.

Festivalen har precis börjat, vad ser du mest fram emot framöver?

– Jag ska försöka se så mycket ny, japansk film som möjligt. Bland annat är jag väldigt sugen på den japanska skådespelerskan och regissören Kiki Sugino som precis hade en film på filmfestivalen i Busan för två veckor sedan, och har en annan här. Hon verkar vara någon sorts indiedrottning här i Japan.

Och den tid som blir över så hade jag tänkt att försöka se lite thailändsk film, eftersom det är festivalens stora tema här i år. Så mycket asiatisk film, det är ju därför jag är här.