Statliga kulturbidragen gynnar det kortsiktiga

"Det gynnar en viss typ av personer och projekt"
1:41 min

Kulturbryggan och Musikplattformen delar varje år ut omkring 50 miljoner kronor i bidrag till nyskapande kulturprojekt, på uppdrag av regeringen. En ny rapport som vi har läst visar att systemet stänger ute vissa typer av personer och projekt.

- Systemen gynnar vissa former av nyskapande, medan andra former av nyskapande inte blir aktuella, säger utredaren Karolina Windell på Myndigheten för kulturanalys.

- Du måste till exempel ha medfinansiering, du måste kunna arbeta i kortare projekt. Tror man då på att konstnärlig förnyelse uppstår i mer långsiktiga processer, då blir den typen av kultur inte aktuell.

De senaste åren har en lång rad personer ansökt om pengar från Musikplattformen och Kulturbryggan för att kunna göra verklighet av sina projekt. Ett par exempel på beviljade projekt är A Song For Viggo - ett dataspel om sorgebarbetningen efter att ha förlorat ett barn - och en musikbank där Stockholmsområdet Järvas musikhistoria ska samlas, arkiveras och offentliggöras.

Myndigheten för Kulturanalys har inte tittat på effekterna av vilka personer och projekt som får pengar, utan har analyserat förutsättningarna. Det de kommer fram till är i stora drag att regeringens uppdrag till Kulturbryggan och Musikplattformen - i kombination med deras egna regler - alltså gör att en viss typ av personer eller kulturskapande har lättare att få pengar.

Ett av exemplen myndigheten lyfter fram är att personer som vill ha bidrag från Kulturbryggan redan behöver ha tillgång till privat finansiering.

- Då kan man ju ställa sig frågan: vilken typ av kultur är det som har enklast att få den här medfinansieringen - i synnerhet då från privata aktörer? Där kan man behöva fundera på vad det får för konsekvenser för vilken kultur som faller ut, säger Karolina Windell.

- Kanske är det helt enkelt en målkonflikt med den nyskapande kulturen; att den mest nydanande kulturen har svårare att få privata medel. Det har vi inte tittat på, så det kan vi inte svara på, men det är en fråga vi väcker helt enkelt.

Rapporten i korthet

- Myndigheten för kulturanalys har undersökt Musikplattformens och Kulturbryggans uppdrag från regeringen och deras egenformulerade regelverk.

- Enligt rapporten begränsar villkoren formerna för nyskapande.

- De som gynnas av dagens system är personer som är bra på att hitta samarbeten, redan har fått stöd av annan bidragsgivare, har tillgång till privat kapital och lyckas skapa kultur inom ramen för projekt.

- Myndigheten för Kulturanalys menar inte att det är fel på dagens system, men att det bör ses över och utvärderas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".