1 av 5
Kim Anderzon. Foto: TT.
2 av 5
3 av 5
Kim Anderzon i samband med teaterpjäsen 'En kvinna' på Pistolteatern i Stockholm 7:e september 1980. Foto: Stefan Lindblom/TT.
4 av 5
Kim Anderzon i musikalen 'Mae West' på Kulturhuset i Stockholm i september 1995. Foto: Svenska Dagbladet/TT.
5 av 5
Kim Anderzon deltor i SVT:s stjärnorna på slottet tillsammans med Johan Rehborg, Johan Rabaeus, Loise Hoffsten och Christer Lindarw. Foto Bertil Ericson/TT.

Kim Anderzon är död

Spelade ofta kvinnor med skinn på näsan som vågade ta ton
2:58 min

Skådespelaren Kim Anderzon är död, uppger livskamraten Lars Naumburg för Ekot.

Kim Anderzon fick besked under påsken förra året att hon drabbats av cancer. Trots sjukdomen fortsatte hon att arbeta och spelade i "Den skalliga primadonnan" på Boulevardteatern. Hennes livskamrat Lars Naumburg skriver i en kommuniké att cancern Kim Anderzons led av till slut tog kommandot över hennes kropp, men att hon aldrig lät sjukdomen besegra hennes livsglädje:

"Hon lät aldrig sjukdomen besegra sin inre glöd, sin levnadsglädje och sitt självklara förhållningssätt till livet: Att anstränga sig till sitt yttersta när situationen blir svår. Det är i själva ansträngningen som livsglädjen hämtar sin näring.  Bitterhet, ilska, besvikelse, rädsla eller apati fick aldrig ett endaste ögonblick grepp om henne. Hon lät sig inte besegras", skriver Lars Naumburg.

Kim Anderzon föddes i Östersund, och blev känd för den stora publiken genom sina roller i tv-serien Rederiet och på filmduken i filmen Sällskapsresan 1. Karaktäristiskt för flera av Kim Anderzons roller var att hon spelade en kvinna med skinn på näsan - och som vågade att ta ton. 

En Guldbagge fick Kim Anderzon som bästa skådespelare 1983 för huvudrollen Anna i filmen "Andra dansen". Kim Anderzon har ofta beskrivits som färgstark, orädd, kraftfull och engagerad. Men också som provokativ med sitt ibland burleska språkbruk, som när hon här i en radiointervju beskrev sin gestaltning av rollen Fröken Julie av Strindberg: 

– Ja, vet du vad jag säger i Fröken Julie? Då gör jag så här, då rapar jag. Och så säger jag precis som texten är att jag är ett naturbarn, precis som du, säger jag till min betjänt.

Skådespelarkollegan Helge Skoog gjorde i höst sin femte säsong tillsammans med Kim Anderzon i "Den skalliga primadonnan" på Boulevardteatern i Stockholm.

– Det var första gången jag jobbade med henne på scen, tidigare har jag stött på henne i tv-sammanhang. Det var väldigt roligt, hon var en skådespelare full med energi och kraft.

– Hon var väldigt folklig och väldigt folkkär. Det var egendomligt att hon skulle drabbas av detta. Vi har sett hur hon har kämpat med sjukdomen och hon har i det längsta ställt upp. Men publiken har nog inte märkt någonting, för hon har varit full av energi och kraft, säger Helge Skoog till Ekot.

Sista gången de stod tillsammans på scenen var så sent som i fredags förra veckan.

– Då gick det inte längre, hon hade för ont. Men fram till dess var det fullt fart på scenen, så var hon helt utmattad efteråt. Hon gav allt.

Kim Anderzon hedrades med Kungamedaljen Litteris et Artibus år 2001, och så här kommenterade hon själv utmärkelsen:

– Ja, det var stort! Hur många rödstrumpor och feminister har fått den utmärkelsen av kungen?

Många är vi som minns henne i hennes starka kvinnoporträtt i komedierna En kvinna och Vi betalar inte! Vi betalar inte! i nobelpristagaren Dario Fos pjäser. Eller i publiksuccén Vivagina som hon spelade under flera år efter premiären 1979. 

Teater var hennes passion och hon hade en dragning till de roller som kämpade, förklarade Kim Anderzon: 

– Det är mycket roligare att ta en rollkaraktär som är lågstatus som kämpar underifrån, för att nå sitt mål.

Kim Anderzon blev 71 år gammal.

Känd från teater och film

Kim Anderzon föddes 1943.

Teaterintresset väcktes då hon följde med farföräldrarna till teatern i Östersund.

Skådespelarkarriären följde efter scenskolor i Stockholm.

Hon är bland annat känd för att ha spelat i de uppmärksammade ensamföreställningarna Änglasug och Vivagina.

Hon medverkade i många filmer, däribland Andra dansen, Sällskapsresan och Göta kanal.

Källa: SFI och NE (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".