Frank Bowling, Traingone, 1996, akryl på duk. (Foto: Herbert Museum, Coventry)

Jazzmåleri och tåg som gått

Frank Bowling på Spritmuseum
2:06 min

Spritmuseum i Stockholm som bland annat härbärgerar The Absolut Art Collection, har i år börjat med separatutställningar av de konstnärer som gjort den välkända vodkareklamen, och nu har turen kommit till Frank Bowling, född 1934 i dåvarande kolonin Brittiska Guyana. Han hör till den första generation svarta brittiska konstnärer som etablerade sig i början av 1960-talet. Det var en tid då de brittiska kolonierna blev självständiga, och för dessa konstnärer var en politisk ståndpunkt självklar. Men Frank Bowling gick sedan sin egen väg, och utställningen visar snarare ett abstrakt landskapsmåleri, med titeln "Traingone".

Där Frank Bowling växte upp i Brittiska Guyana låg ett isolerat sjukhus för leprasjuka, och när tåget till och från Georgetown kom in brukade patienterna sälja saker dom tillverkat till passagerarna från perrongen. Men det var inte alltid dom hann fram under tågets korta stopp, och då möttes dom av ropet Traingone, tåget har gått, och det var lika borta som jazzlegenden John Coltrane kunde vara under ett inspirerat solo.

Ja, utställningens titeltavla har dubbla associationer, och den är från en period på 80- och 90-talet då Frank Bowling frammanade inre bilder av barndomens landskap och atmosfärer.

De färgskimrande, tjockt lagda och halvt abstrakta landskap han målar fram, som faktiskt inspirerats av 1800-talsmästaren William Turner utvecklade han i dialog och opposition med dom amerikanska abstrakta expressionisterna som han mötte i New York på 60-talet, dit han for efter utbildningen i London. Och där har Frank Bowling sedan rört sig, mellan amerikanska färgmassor och anglosachsisk struktur.

Karsten Thurfjell, SR Kulturnytt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".