Cosmic, Supreme, Promoe och Embee. Foto: David Einar

"Naked Swedes" av Looptroop Rockers

Kalle Kovács recenserar Looptroop Rockers - Naked Swedes
3:08 min

"Naked Swedes" heter sjunde albumet av Västerås-rapparna Looptroop Rockers. Albumet vill klä av omvärldens bild av Sverige och svenskar. Hur de lyckas med det vet Kalle Kovács.

Svenska hip hop-kvartetten Looptroop Rockers skiljer sig från storfösarna inom branschen. I tider då det viktigaste för hip hop-artister är att sjunga om framgången och drogerna är den svenska kvartetten en frisk fläkt som också gärna trampar på en och annan tå. Med nya albumet "Naked Swedes" återvänder de till det engelska språket men som titeln också antyder står Sverige fortsatt i fokus.

Förra albumet "Mitt hjärta är ett bomb" kändes som en nystart för kvartetten från Västerås. Genom det svenska språket kom bandet närmare mig som lyssnare och därför var jag på förhand lite besviken på att nya albumet skulle bli på engelska.

Titeln "Naked Swedes" syftar till vad som döljer sig bakom omvärldens bild av Sverige. Vapenexport, rasbiologi och främlingsfientlighet är några av ämnena som bandets medlemmar Supreme - Cosmic - Embee - Promoe rappar om.

Och visst kan det bli lite väl tungt. Gång på gång märker jag att albumet springer ifrån mig. Jag gungar med i låtarna men texterna lyckas aldrig fånga mig. Till stor del beror det på att det helt enkelt spretar alldeles för mycket. Trallvänliga Slippin', som utan tvekan är ett utav albumets bästa spår, övergår till en Nicki Minaj-liknande trummor och bas-låt som känns som en B-sida som av misstag hamnat på albumet. Första halvan av albumet känns nästan som att bandet försöker hitta sig i vad de egentligen vill göra. Men sedan förändras allt. 

I låtarna "Sea of Death" och "Four Numbers" hör vi en berättelse om att ge sig ut på havet och behöva fly sitt land i en båt. Fyra dagar och tre nätter på havet, sedan en lång färd från land till land med Sverige som slutdestination. Berättelsen i sig är stark nog men kompletteras väl av den avslakade produktionen samt texten.

Tyvärr når dock "Naked Swedes" aldrig till Looptroop Rockers tidigare albums nivå. Albumet spretar helt enkelt för mycket och trots att texterna handlar om så mycket mer än pengar, framgång och droger känns de på något sätt ytliga.

Det finns dock några guldkorn, "Sea of Death" tillsammans med "Four Numbers", "We Got Guns", "The Machine" och kanske framförallt "Slippin'" klär på det annars lite väl kalla albumet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".