SVT-serien "Diktatorn" väcker frågor före premiär

1:16 min

Det nya SVT-programmet Diktatorn lär bli en snackis. Redan nu väcker det frågor, på grund av deltagarnas kontroversiella åsikter.

Imorgon har "Diktatorn" premiär i SVT. I det Utbildningsradion-producerade programmet stängs åtta personer in för att leva i ett fingerat diktatoriskt samhälle under åtta dygn.

I potten ligger 100.000 kronor, men för deltagarna är det oklart vad som krävs för att ta hem pengarna.

Deltagarnas kontroversiella åsikter har dock väckt frågor. Tidningen Expressen rapporterar att en är en rasist som poserat i nazistuniform och Hitlerhälsning på sociala medier. Andra deltagare ska ha uttryckt homofoba och sexistiska åsikter.

Charlotte Sifvert är projektledare för "Diktatorn". Såhär kommenterar hon serien:

- De här bilderna kommer från en maskerad. Däremot är det tveksamt om man ska klä ut sig så ändå. Att han däremot har sverigedemokratiska åsikter – det visste vi. Och vi har varit väldigt noggranan med att vi skulle casta deltagare med olika åsikter, för att verkligen få till en diskussion som handlar om demokrati.

Men att låta en rasist, antifeminist, sexist och homofob ta uttalad plats i rutan – vad vill ni med det?

– Det här är benämningar som inte kommer från oss. Vi har satt samman ett gäng med åsikter som vi tror är representativa för Sverige i dag. Vi har ett samhälle som är ganska uppdelad just nu, där 13 procent har röstat på Sverigedemokraterna. 

– Mitt uppdrag är att se till att det här gänget representerar Sverige i dag och att det är trovärdigt för den unga publiken som vi vill nå. Det är också så att om alla skulle ha samma åsikt eller vara politiskt korrekta enligt den modell som media ofta väljer, då blir det inte det samtalet som vi vill uppnå med den här serien, säger Charlotte Sifvert.