1 av 2
Bernard Arnault, tillsammans med sin fru Helene Mercier Arnault, president Francois Hollande och arkitekten Frank Gehry. Foto: TT
2 av 2
Fondation Louis Vuitton. Foto: TT

Jättemuseum för samtidskonst har öppnat

"De påminner om barockfurstar"
3:01 min

På måndagen öppnade Fondation Louis Vuitton för allmänheten. Kulturnytts konstkritiker Cecilia Blomberg kommenterar.

Men vem är Bernard Arnault, som ligger bakom bygget?

– En man som blivit stenrik på lyxkonsumtion. Han äger dyra modemärken som Dior och Louis Vuitton, champagne och konjak och tävlar sen hela tiden i storslagenhet med François Pinot – en annan fransk affärsman som byggt sin förmögenhet på sprit, modehus som Yves Saint Laurent och Gucci och som också är stor konstsamlare.

– Man kan slå fast att det är viktigt för Bernard Arnault att utmärka sig. Nu när han bygger sitt konstpalats ska det märkas Det ska synas. Det får kosta. Vi pratar en prislapp på en miljard. Ett monument över honom som konstmecenat helt enkelt. Här visar han sin samling av samtidskonst med namn som Gerhard Richter och Christian Boltanski. Men det är själva huset som är huvudnumret.

Det har varit en del kontroverser kring huset, va?
– När en lokal protestgrupp lyckades stoppa bygget fick han till en ändring
i lagen, och bygget kunde ändå genomföras under förutsättning att huset tillfaller staden Paris om 50 år.

Häromdagen öppnade dessutom Picassomuseet återsina dörrar för allmänheten efter att ha varit stängt under lång tid. Vad säger man om det?

– Det har varit mycket bråk. I våras fick den förra chefen, Anne Baldassari, sparken efter långvariga och allt mer infekterade samarbetssvårigheter. Men hon har ändå lyckats klämma igenom sin presentation av Picassos konstnärsskap. Istället för att hänga allt i kronologisk ordning så har hon försökt visa Picasso utifrån hur han jobbade med flera stilar parallellt.

– Om Fondation Louis Vuitton skapar en utställning med mycket luft och där huset visas upp, så lär det nya utökade Picassomuseet i stället var proppat med konst från källare upp till vind. Man har byggt om och utnyttjar alla ytor för att visa upp samlingen, avslutar Cecilia Blomberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".