Russel och Ron Mael, alias Sparks, och Franz Ferdinands sångare Alex Kapranos. Foto: AP/Pontus Lundahl/TT
Russel och Ron Mael, alias Sparks, och Franz Ferdinands sångare Alex Kapranos. Foto: AP/Pontus Lundahl/TT

Sparks och Franz Ferdinand spelar in ihop

Den amerikanska kultduon Sparks och skottska rockbandet Franz Ferdinand jobbar ihop i en studio i London.

Utöver flera ikoniska glamrockalbum så är den amerikanska popduon Sverigekänd för musikalen "The seduction of Ingmar Bergman". Sparks skapade musikalen exklusivt för svenska Radioteatern 2009, och har sedan dess jobbat för att få till en spelfilm också.

När bröderna Ron och Russel Mael spelade i Stockholm i december förra året, avslöjade de i en svensk tv-intervju att de har hittat ett svensk produktionsbolag och en huvudrollsinnehavare, men söker finansiärer.

När Sparks inte sysslar med filmprojekt eller konserter med gamla dängor och nyare låtar så skickar de bland annat ljudklipp över Atlanten – till den skottska indieakten Franz Ferdinand, vars smått hysteriska pop ofta bär spår av Sparks.

– Vissa verkar tro att vi sitter i en bubbla, men vi lyssnar på andra artister. Och vi gillar verkligen Franz Ferdinand. Vi tycker att en del av deras grejer är väldigt intressanta, sa Ron Mael i den svenska intervjun.

Nu, efter flera års betänketid och några dagar av retliga bilder och ryktesbildning på Sparks Facebooksida, berättar de att samarbetet börjar ta form på riktigt. Sparks och Franz Ferdinand jobbar ihop i en Londonstudio just nu. Det finns bildbevis.

För bröderna Mael har samarbetet friskat upp deras sätt att jobba med musik. Med Franz Ferdinand gör de renare poplåtar igen, istället för en längre berättelse med ett och samma tema.

Kanske hinner de två banden få ut något gemensamt alster innan år 2014 är slut, som de hoppats på. Det verkar som att ett helt album är planen.

Franz Ferdinand & Sparks

  • Popduon Sparks bildades 1971 och består nu enbart av bröderna Ron Mael (klaviatur) och Russel Mael (sång). Känns igen för låtar som "This town ain't big enough for both of us" och "Never turn your back on mother earth".
  • Skottska Franz Ferdinand slog igenom 2004 med sin självbetitlade debut. Består av Alex Kapranos, Nick McCarthy, Bob Hardy & Paul Thomson. Känns igen för låtar som ”Take me out” & ”Do you want to”.
  • Båda banden har varit upptagna med bl.a. albumsläpp och turnéer sedan idén till ett samarbete föddes 2006.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".