"Groteskt" av Bonnier att stoppa barnbok?

I Danmark höjs röster mot vad som kallas svensk censur av konstnärliga verk.

I Danmark har återigen ett fall av det man menar är svensk censur av konstnärliga verk kommit på tapeten. Nu rör det reaktioner mot att Bonniers tidigare i år stoppade försäljningen av boken" Barns tankar om kärlek" av den danska författarinnan Grethe Dirckinck-Holmfeld.

Författaren beskriver greppet som "fullständigt groteskt", inför tidningen Berlingske tidende. Boken, som innehåller citat av barn, stoppades i våras sedan människor på sociala medier reagerat mot flera citat, bland annat ett som lyder: "Om två kvinnor gifter sig med varandra är de luder". Boken kom ut redan 2005.

I Danmark har diskussionen varit livfull mot det man menar är svensk censur, bland annat sedan SVT valde att klippa bort ordet "negerkung" i filmatiseringen av Pippi Långstrump.

Elden fick även bränsle av att en dansk teatergrupp hindrades att genomföra ett projekt i Malmö, som gick ut på att deltagarna skulle sminkas till en annan etnicitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".