Mariam Vallentin och Andreas Werliin är Wildbirds & Peacedrums. Foto: Klara Källström/Thobias Fäldt

"Rhythm" av Wildbirds & Peacedrums

"Lyckas skapa musik som fastnar"
3:41 min

Wildbirds & Peacedrums är det lite mystiska namnet på en egenartad duo som skapar musik i framkanten av jazz, pop och elektronisk konstmusik. Paret Mariam Vallentin och Andreas Werliin är nog mer kända som livegrupp men nu kommer en ny skiva, "Rhythm". Mikael Timm har lyssnat.

Det här kan sägas vara Wildbirds and Peacedrums version av soulmusik, låt vara avskalad, inte som Diana Ross skulle göra det. Men nog säger duons musik lika mycket om vår tid som Beatles sade om 60-talet.

Inte så uppmuntrande för oss som lever nu kanske, ingen musik som får det att spritta i benen och dansa besinningslöst. Men så här låter alltså detta bleka decennium på skivan Rythm. Det är bara att konstatera att Wildbirds and Peacedrums, en eklektisk duo med enbart röst och trummor lyckas skapa musik som på ett irriterande begåvat sätt fastnar.

Wildbirds & Peacedrums är alltså Mariam Wallentin och Andreas Werliin. Gruppen är inte så våldsamt känd i Sverige, men flitigt turnerande. Två soldater vid den musikaliska frontlinje som går genom namnkunniga klubbar i London, Paris, Milano och Berlin. Gruppen har funnits några år och släppt tre skivor.

Från början uppfattades väl Wildbirds and Peacedrums som någon form av jazzmusiker och Mariam Wallentin fick priset Jazzkatten för ett par år sedan. Den nya skivan ligger närmare konstpop, men är inte förmätet elektronisk utan ganska rak, en slags pragmatisk minimalism med röst och slagverk och angenämt maniska texter. Inte precis musik att nynna till. Men definitivt musik som sätter igång tankarna.

Det är lätt att höra ekon, nästan bokstavligen, från Brian Eno och Björk. Ibland kan det låta lite gymnasialt, klyftiga kids i musikrummet. Men när det är som bäst är det nervigt som Velvet Underground och Nico. Det 90-talsmässiga ligger kanske i uppgivenheten. Lugnet.

Det blir en intressant kontrast mellan den höga ljusa rösten som antyder hopp och sensualism och de skramliga rytminstrumenten.

Arrangemangen är småskaliga, sådan är avant-garde kulturen detta decennium. Men stillsamt och effektivt nöter sig Wildbirds and Peacedrums in i hjärnvindlingarna. Knyckigt dansar vi in i neurospalatset.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".