Museum i Polen fokuserar på judisk kultur

Museet handlar medvetet om judisk kultur
2:58 min

Mitt i det som en gång var Warszawas judiska ghetto under andra världskriget ligger nu museet för judisk kultur i Polen, museet öppnade förra året, men först igår var det dags för den stora permanenta utställningen att öppna. Det är en utställning som mycket medvetet handlar om judisk kultur i Polen under under tusen år och inte främst om förintelsen och antisemitism. Gunnar Bolin rapporterar från Warszawa.

Här på platsen för det judiska ghettot som Nazityskland skapade, för att sedan förstöra och mörda invånarna, här har man då bestämt sig för att göra ett jättemuseum för judarnas liv och inte deras död. Utställningens chef Barbara Kirshenblatt Gimlet berättar varför.

– Det sista Polen behöver är ett Holocaustmuseum. Hela Polen är ett Holocaustmuseum! Det som saknas är historien om det som en gång var centrum för den judiska världen. Tusen år av judisk kultur och samhällsliv.

Ja, och nu saknas det inte längre. Jag vandrar mellan århundradena i den enorma utställningen, ser en uppbyggd träsynagoga, står mitt på ett medeltida torg i en liten stad, stannar och läser, trycker på interaktiva plattor och de två timmar som den guidade pressvisningen tog kändes faktiskt som om vi sprang igenom utställningen.

Det är en fantastisk bild av ett försvunnet Europa som utställningen ger. Grundtanken stämmer förstås: de tusen åren av judiskt liv får inte helt överskuggas av döden. Om vi bara koncentrerar oss på döden så var ju livet menigslöst, tänker jag. Men man har också på ett imponerande vis fått med nittonhundratalets tragedi. Efter den, faktiskt, rejäla biten om Förintelsen tar utställningen också upp det polska folkets pogromer och mördanden som till exempel i Jedwabne. Även den senaste antisemitiska vågen 1968, när judar avskedades från sina arbeten och tvingades i exil, finns beskriven.

Polin - tusen år av polsk judisk historia är ett museum som kan stå som förebild för hur man kan umgås med sin historia. Det finns många länder, inte minst i det gamla Östeuropa som kan lära av detta polska exempel på hur man faktiskt kan ta upp det egna folkets roll som förövare och inte bara offer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".