Tiebreak av Alvaro Enrigue

"Tiebreak är ett requiem över en gammal värld"
2:00 min

Alvaro Enrigue, hyllad mexikanskamerikansk författare med fyra romaner och två novellsamlingar bakom sig,  som nyligen gästade Stockholm Literature, introduceras nu på svenska med Tiebreak, översatt av Annakarin Thorburn. En roman om en tennismatch  som utspelas under tre set en dag i Rom i slutet av 1500talet- en match som förebådar moderniteten.

Tennisspelarna är den berömde italienske barockmålaren Michelangelo Merisi da Caravaggio och den spanske hovpoeten Francisco de Quevedo. Spelet blir en metafor för de rivaliserande strömningarna i tiden.

Caravaggio, ett slags barockens rockhjälte , öppet homosexuell med en dödsdom vilande över sig, förkroppsligar med fysisk utlevelse det nya som kommer, den moderna konsten, kampen mot katolska kyrkans brutala kolonisation. Quevedo försvarar conquistadorerna och bär en helgonbild om sin hals.

Den här berättelsen är flera. Spelet böljar fram och tillbaka, in i aztekernas rike där folket hukar under Montezumas makt  och blir tvångskristnade av Hernán Cortes;  plötsligt är vi i 1500-talets England och en lock av den avrättade Anne Boleyns flätor blir material till den tennisboll som studsar över Piazza Navona. En emblematisk boll, som triggar igång hela spelet. Spelet om makten över framtiden. Fördel Caravaggio.

Det är en fascinerande roman, mörk och våldsam, som en av Caravaggios dukar, t ex den berömda där Judith halshugger krigaren Holofernes. Den är skriven i ett raseri över våldet som i kyrkans och mänsklighetens namn utplånat folk och kulturer; indianer, langobarder, mexikaner. Ett raseri över dem som tror att de kan vinna spelet: antisemiten, homofoben, nationalisten. Tiebreak är ett requiem över en gammal värld. En död värld som märkligt nog återuppstår hela tiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".