Anita Santesson och Ralf Novák-Rosengren. Foto: Athina Strataki/Pressbild

Skildring av resandefolket får Barnens romanpris

Ralf Novák-Rosengren om Barnens romanpris
3:30 min

En bok om resandetjejen Rosita vinner Barnens romanpris 2014. Nu ska författarna göra en hel serie.

"I boken om resandetjejen Rosita finns allt: Musik och skinnskallar. Mod och spänning. Talangjakter och knivar. Det är en superviktig bok".

Så skriver den unga juryn bakom Barnens romanpris, om Ralf Novák-Rosengrens och Anita Santessons bok ”5768 visningar på Youtube”. Titeln har utsetts till årets bästa barnbok för åldrarna 9-12.

– Det här är jättehäftigt! Vi är superglada. Vad jag har förstått på barnen som satt i juryn så tycker de att boken är angelägen och viktig. Det är fantastiskt, säger Anita Santesson.

Duon skev boken för att berätta hur tillvaron kan vara för en person som inte alltid kan få vara bara den man är, utan tvingas vara ambassadör för sitt folk. Rosita är en mix av olika personer och erfarenheter ur författarnas liv.

De vill också helt enkelt uppmärksamma läsaren på att resandefolket finns.

– Det är en grupp som har varit lite osynlig, för de har varit så förföljda. Regeringen har satt in resandefolket i gruppen romer. Trots att det är den största gruppen, tänker de flesta på finska romer i stora kjolar eller på tiggeriproblematiken.

Anita Santesson är till vardags lärare och filmare. Ralf Novák-Rosengren är artist, musiker och romsk traditionsbärare. De har skrivit boken tillsammans men på distans i sina olika hemstäder, via mejl och telefon.

Genom att berätta om Rosita i alla möjliga situationer hoppas författarna att läsaren ska få en relation till henne, se henne som en människa, så att rasism i förlängningen kan minska. Även om författarna själva märkte av rasism så fort boken var klar.

– Vi har mött fördomar som ”Vad fint, Anita, att du har hjälpt Ralf att skriva den här boken!”. Men så är det inte. Boken har varit ett teamwork hela vägen. Vi kan inte se att reaktionen handlar om något annat än att han är rom, och jag inte. Det finns mycket att jobba med där.

– Jag som själv tillhör resandefolket har ju upplevt en hel del – och gör det än i dag. Om folk får reda på det så ”ah, är du sån?”, och då kommer fördomarna. Men om de inte vet vad man tillhör så är det som ingenting. Så fort man belyser det så märker man hur lite kunskap det finns om mitt folk, berättar Ralf Novák-Rosengren.

– Det är nästan som en mystik som vilar över allting. Vi är en människa fast vi är två olika individer. Berättelsen fick vi till oss. Man kan säga att Rosita kom och ville ha berättelsen berättad.

50 000 kronor är prissumman för Barnens romanpris. Anita Santesson och Ralf Novák-Rosengren kommer att lägga pengarna på att få nästa bok om Rosita färdig så fort som möjligt. De tänker sig en serie böcker, där man får följa hennes liv.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".