Mycket förenar jazz och arabisk musik

"Vi möts i improvisationen"
1:52 min

Jazz och klassisk arabisk musik har både på pappret och i verkligheten mer som förenar än skiljer åt. 
Den slutsatsen har musikerna i projektet Connecting Worlds dragit efter att ha experimenterat och diskuterat sig fram till en rad låtar. I kollektivet ingår fyra olika musiker med rötter i olika genrer och kulturer. Bland annat Ahmad al Khatib, en världsstjärna inom stränginstrumentet oud. Han har jobbat tätt med svenska jazzmusikern Anders Hagberg, som är initiativtagare och konstnärlig ledare för projektet.

– I båda våra traditioner så är improvisationen väldigt central, så det är där vi möts kan man säga, säger Anders Hagberg, jazzmusiker.

Connecting Worlds har varit ett långt samarbete, tillika universitetsprojekt av experimenterande mellan de enskilda musikerna, men också mellan bland annat jazz och klassisk arabisk musik. Och det som förenar de både genrerna är kärleken till improvisation. Och just likheterna har varit bland det viktigaste säger Anders Hagberg.

– Det får inte bli exotism, så det blir ett mänskligt och musikaliskt möte.

Även för oudstjärnan Ahmad al Khatib har frågan om att just undvika exotism också varit viktig - men det går att ta ansvar till en viss gräns säger han, i slutändan ligger det i betraktarens ögon.

– Utgångspunkten har varit att förstå varandras musik för att undvika känslan av ett kollage, istället att skapa något helt nytt. Och visst har de inte alltid varit överens - men åtminstone har de varit överens om vad som inte funkat och det i sig är en framåtrörelse, säger han.

Den 30 oktober har finns chansen att se och höra det här mötet live i Stenhammarsalen i Göteborgs Konserthus. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".