Nordiskt litteraturpris till Westö

1:45 min

Nordiska rådets litteraturpris har tilldelats Kjell Westös "Hägring 38". Priset till bästa barn- och ungdomslitteratur gick till Håkon Øvreås och Øyvind Torseters "Brune". Filmpriset tilldelades isländska "Om hästar och män" och musikpriset kammade danske Simon Steen-Andersen hem för "Black box music".

På onsdagskvällen delade Nordiska rådet ut priser vid en ceremoni på Stockholms stadshus. Sist ut var litteraturpriset som tilldelades Kjell Westös "Hägring 38".

Han är en av det svenskspråkiga Finlands främsta och mest uppskattade författare och har så varit sedan han slog igenom i mitten av 90-talet med romanen Drakarna över Helsingfors. Den finska huvudstaden är sedan dess en röd tråd genom hans författarskap, och så även i "Hägring 38", som utspelar sig 1938. Romanen beskriver det rätt lugna livet på ett advokatkontor som utmanas av den politiska verklighet som tränger på både från historien - det finska inbördeskriget 1918 - och från det som ska komma i framtiden - det andra världskriget.

"Hägring 38" är samtidigt en ren spänningshistoria, där någon är skyldig till något, och någon kommer att bli avslöjad. När Jenny Teleman recenserade boken i Kulturnytt beskrev hon den som ett tätt, välskrivet, vemodigt kammarspel om död, krig, politik, Helsingfors, kärlek och våld. Och redan nu kan du lyssna på hela vinnarboken "hägring 38" som radioföljetong på sverigesradio.se.

Men Westö var så klart inte den enda vinnaren när Nordiska rådet delade ut priser vid en ceremoni på Stockholms stadshus i går kväll. Barn- och ungdomslitteraturpriset gick till Håkon Øvreås och Øyvind Torseter för boken "brune" om en liten pojke som om natten klär sig i brunt och blir en superhjälte som tar hämnd på sina plågoandar.

Ruben Östlunds "turist" fick i i sin tur se sig besegrad när Nordiska rådets filmpris gick till "Om hästar och män" av den isländske manusförfattaren och regissören Benedikt Erlingsson - en sarkastisk kärlekshistoria om förhållandet mellan människor och hästar som enligt juryn visar "människans eviga strävan efter att tämja naturen och hennes patetiska misslyckanden med detta".

Musikpriset gick till slagverksstycket "Black box music" av danske Simon Steen-Andersen. På scenen står solisten med händerna begravda i en svart låda med inbyggd kamera och diverse ljudkällor. Från lådan spelar han på alltifrån stämgafflar till gummisnoddar och ventilatorer, och dirigerar samtidigt de 15 musikerna med gigantiska händer, projicerat på en duk bakom honom.

Kulturnytt

kulturnytt@sverigesradio.se