1 av 2
Spelare på mässan Gamex i Kistamässan. Foto: Robin Haldert/TT
2 av 2
Gital Al-Ebeyawi är projektledare för spelmässan. Bild från 2013. Foto: Bertil Enevåg Ericson/TT

Dataspelsmässan tar inte diskussionen

Gamex-arrangören om uteblivna diskussionen
0:44 min

På spelmässan Comic Con Gamex berör man inte den livliga diskussionen om trakasserier och hot i branschen.

På torsdagen öppnar portarna för vad som väntas bli Sveriges största kombinerade spel, serie- och filmmässa. Comic Con Gamex heter mässan, som tidigare enbart handlat om spel men breddar nu utbudet. Den hålls i Kistamässan i Stockholm.

Spel kommer att fortsatt vara en stor del av mässan, men senaste månadernas omdiskuterade ämne – "#GamerGate" och de många hot och trakasserier som riktats mot kvinnliga spelare och spelutvecklare – kommer inte att belysas där.

Projektledaren Gital Al-Ebeyawi förklarar arrangörernas bortval:

– Det vi arrangerar är en mötesplats, och vår fokus är mycket på familjer. Att då ta upp frågan om det som händer runt Gamers gate känns inte som rätt forum.

Vore det inte ett bra tillfälle för att göra både barnen och föräldrarna medvetna om hur det kan se ut ute i spelvärlden?

– Min personliga åsikt är att det som händer ute i spelvärlden just nu är fruktansvärt. Jag är själv kvinna, tänkte jag säga, och har jobbat inom den här branschen de senaste fem åren. Men jag tror inte att det är rätt plats, säger Gital Al-Ebeyawi.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".