Danmark kultursatsar i Kina

Danskt kulturutbyte med Kina
2:00 min

Det Danska film och tv-serieundret intresserar kineserna. Nu är de två länderna överens om att skriva ett samarbetsavtal där Kina bl a ska visa mer dansk film och och länderna ska utbyta erfarenheter.

Det hela ingår i den stora kulturutbytessatsning som de de två länderna som drog i gång i fredags.

Rent konkret handlar det om utbyte kring filmer för barn och unga, tv-serier och dokumentärfilmer inom blana annat animationsområdet och utbyte av talanger, rapporterar Berlingske tidende. Men kanske framförallt ska danska filmer ska få större möjlighet att komma in på den gigantiska men för utländsk film relativt stängda kinesiska biografmarknader. Nästa år hoppas man avtalet ska vara på plats.

Det här är bara en del i den stora satsning på kulturutbyte som Damark just inlett i Kina. Över 60 danska arrangemang genomförs i Kina under 10 månader. Häromdagen öppnade Bjørn Nørgaard en stor utställning i Peking, det blir också utbyte inom museivärlden, arkitektur, musik, dans och annat.

Kinas satsning på Danmark är ännu inte lika stor, i somras öppnades ett kinesiskt kulturcenter på HC Andersens Boulevard mitt i Köpenhamn. Och nästa år blir det utställning i Århus med bl a figurer ur Terrakottarmen.

Det har funnits dansk kritik mot att man väljer just Kina, men kulturminister Marianne Jelved svarade i en debattartikel i förra veckan att konst öppnar för dialog. "Vi uppnår inget med att sluta ögonen och undlåta att prata med varandra", som hon uttryckte det.

Vissa motgångar har man dock redan mött. Tre av Granhøj dans planerade föreställningar ställdes in efter att lokala kinesiska samarbetspartners sagt nej, uppger Jyllandsposten, bland annat för att för att man inte gillade att en kvinnlig dansare läste text som bl a handlade om storleken på könsorgan.

David Richter

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".