Foto: Drago Prvulovic/TT.

Parks fängelsestraff halverades

Hovrätten halverar fängelsestraffet för Dan Park
1:44 min

Provokatören och gatukonstnären Dan Park fälls även i hovrätten för hets mot folkgrupp och förtal men hovrätten halverar straffet till fem månaders fängelse. Även galleristen Henrik Rönnqvist fälls för hets mot folkgrupp och döms till villkorlig dom. Totalt hade Dan park överklagat tre tidigare domar.

I den mest uppmärksammade tingsrättsdomen, där Dan Park och galleristen Henrik Rönnqvist, fällts för hets mot folkgrupp för en utställning, döms de även i hovrätten, men för ett färre antal bilder.

Samtidigt frias Dan Park i ett av de två andra målen han överklagat. Hans sammanlagda påföljd sänks till fem månaders fängelse mot tidigare 10. Rönnqvist får villkorlig dom.

Den uppmärksammade utställningen innehöll bla  en bild på tre mörkhyade män i snaror med texten "hang on afrophobians", en annan bild med texten "zigenar brott är något gott". Bilderna uttrycker missaktning mot folkgrupp menar hovrätten.

I frågan om rätten till yttrandefrihet eller konstnärlig frihet skulle skydda de två går hovrätten på tingsättens linje som pekade på att rättigheterna kan begränsas med lag och att det i brottsbalken reglerade straffansnsvaret för hets mot folkgrupp och förtal är just en sådan begränsning. Hovrätten skriver också att inte heller hänsynen till konstens frihet kan tas till intäkt för att på de sätt som skett här kränka grupper och individer.

I Danmark följer man utslaget noggrant, där har den senaste månaden en livlig debatt pågått om svensk censur där tingsrättdomen mot Dan Park använts som uttryck för att Sverige begränsar yttrandefriheten och kastar sina konstnärer i fängelse.

Och i förra veckan öppnades också en utställning där de nio bilder som ingick i tingsrättsåtalet ställdes ut i en källarlokal på Österbro i Köpenhamn.

David Richter

david.richter@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".