"Valet i Tunisien förändrar ingenting"

2:37 min

Valet i Tunisien blev en framgång för de sekulära krafterna i landet. Det sekulära partiet Nidaa Tounes blev landets största parti före islamistpartiet Ennahda, men kommer detta att stärka landets demokratirörelse? En av skeptikerna är den idag 31-åriga Lina Ben Mhenni som gjorde sig känd under revolutionen med sin blogg "Tunisian girl" och som senare nominerades till Nobels fredspris.

– De flesta är glada för att de tror att de har blivit av med ett islamistiskt parti, men det är inte så jag ser det. För det första är det islamistiska Ennahda nu det näst största partiet i Tunisien, och för det andra kommer det sekulära Nidaa Tounes inte att arbeta för att uppfylla revolutionens demokratiska mål, säger Lina Ben Mhenni och fortsätter:

– Vi får inte glömma att Nidaa Tounes består av många som brukade arbeta för Ben Ali, säger ben Mhenni om den dåvarande presidenten som avsattes under revolutionen.

Ben Mhenni tror alltså inte alls på en nytändning för den arabiska våren efter parlamentsvalet i Tunisien. Nej, hon vill inte ens kalla det för "den arabiska våren". Det är ett förskönande västerländskt sätt att beskriva det som har hänt, säger hon. Hon kallar det för "värdighetsrevolutionen".

Det våras med andra ord inte alls för den konstnärliga yttrandefriheten i Tunisien, enligt Lina Ben Mhenni. Då Ben Ali hade flytt upplevde landet en lyckokaskad av konstnärliga uttryck, som graffiti, sång och musik och framträdanden av olika slag, men sedan försvann uttrycken i takt med att människor ställdes inför rätta för det de hade rappat eller målat graffiti om, berättar Ben Mhenni.

Bland annat dömdes medlemmar i graffitikollektivet "Zwewla" för att de hade skrivit revolutionens slagord om arbete åt alla, frihet och social rättvisa och värdighet på väggarna.

Det enda som gör henne optimistisk är att det finns unga som kommer att fortsätta att vaka över utvecklingen och att det finns en liten men ändock skara i parlamentet som kommer att arbeta för revolutionens mål, även om revolutionen i sig har stagnerat, säger hon.

– Jag tror inte att Tunisiens kommande regering prioriterar revolutionens mål om frihet, säger Ben Mhenni.

Det enda som gör henne optimistisk är att det finns unga som kommer att fortsätta att vaka över utvecklingen och att det finns en liten men ändock skara i parlamentet som kommer att arbeta för revolutionens mål, även om revolutionen i sig har stagnerat, enligt henne.

– Låt och vänta och se vad som händer härnäst, säger hon.