Anders Sunna vid målningen Area Infected. Foto: Freja Lantto Heldebro/SR.

Med konsten som vapen

"Konsten är bra för att förmedla ett budskap"
1:36 min

Bildmuseet i Umeå visar Anders Sunnas målning Area Infected som är hans största hittills. Den skildrar en svår konflikt mellan staten och hans familj.

- Till stor del handlar det mest om tvångsförflyttningen sommaren 1986 när de flyttade våra renar. Och hur det har det påverkar familjerna runt omkring, säger Anders Sunna.

Det är en långdragen konflikt mellan länsstyrelsen, samebyn och Anders Sunnas familj som har fått honom att tappa tron på det demokratiska Sverige. Kort handlar det om rätten till rennäring. Hans målning Area Infected skildrar en rad händelser ur konflikten med polisbilar, politiker, renar, poliser som hämtar familjens renar och ommålade foton på samer från rasbiologins storhetstid. Den stora målningen andas ilska, men också en uppmaning om gå upp till kamp. Och det gör Anders Sunna, han använder konsten som vapen.

- Konsten är ett bra medium att använda för att få fram ett budskap. Det går fort och det är svårt att välja att inte se en bild. En text kan du välja om du vill läsa eller inte, men med bild kan varje person få sin egen uppfattning.

Hur mycket har du släkts historia påverkat din konstnärskap?

- Allt. Även om det inte alltid är just motiven så är det ändå sättet jag arbetar på. Snabbt och aggressivt, inte så mycket gullande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".