1 av 2
Louis Lättman bygger scenografier till superhjältar. Foto: Ann Jornéus/Sveriges Radio
2 av 2
Louis Lättman bygger scenografier till superhjältar. Foto: Ann Jornéus/Sveriges Radio

Superhjältar intar Comic Con

"Jag har nära till lek, en viktig del i livet"
4:35 min

Nu startar den stora spel- och seriemässan Comic Con Gamex i Stockholm, och för första gången i Sverige. På konventet deltar Louis Lättman, från Halmstad, med hemmabyggda scenografier till sina actionfigurer.

Louis Lättman kommer också att delta i en mässans satsning på cosplay, som är en maskeradtävling där deltagarna klär ut sig till actionkaraktärer. Louis har sytt och skapat sin version av seriefiguren Deadpool, med kläder och vapen i svart och rött.

– Deadpool är min favoritkaraktär och väldigt stor i serietidningsvärlden. Han är en av marvel-figurerna som nästan ställer sig utanför serievärlden, eftersom han bryter den fjärde väggen. Han pratar med den som läser tidningen och kan även kommentera den.

Louis Lättman är skådespelare och animatör och gör så kallade stop-motionfilmer med hjälp av sin stora samling seriefigurer. 

– Jag har nära till lek och jag tycker att det är en viktig del i livet, både för vuxna och för barn. Detta är ju ett sätt för mig att vara kvar i leken.

Utmärkande för seriefigurerna i Marvel Universe är att superhjältarna även har en svaghet.

-- Seriefigurerna ger absolut ett perspektiv på vår tid, anser Louis Lättman. 
Grundkontexten i Spiderman är att med stora krafter kommer också ett ansvar.

Samtidigt är samhället fientligt mot mutanter som, trots sina superkrafter, blir förtryckta, förklarar Louis, som menar att samhället är rädd för det som är annorlunda, trots att det kan vara bra - super!   

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".