Marvin Gaye-bråk i rättegång

Robin Thicke och Pharrell Williams har förlorat det första slaget mot Marvin Gayes familj, skriver Hollywood Reporter.

En domare i Kalifornien säger att Gayes familj gjort tillräckligt för att bevisa att delar av Thicke och Williams succélåt "Blurred lines" från 2013 är ett plagiat av Gayes "Got to give it up" från 1977.

Familjen har bland annat gjort en analytisk dissekering av låtarna i en del av sin bevisning.
Thicke och Williams lämnade in en stämningsansökan i september 2013 efter att de mottagit hot från Marvin Gayes familj om att "Blurred lines" är ett plagiat.

I stämningsansökan stod det att låten inte är ett intrång på Gayes låt och att familjen försöker hävda äganderätt över en hel genre.

Detta ledde i sin tur till en motstämning som hävdade att låten visst var ett intrång och att Thicke har en "Marvin Gaye-fixering" och att han också kopierat en annan Gaye-låt, "Love after war".

Domaren bestämde under torsdagen att ärendet ännu inte ska avslutas och tar också in Thickes tidigare kommentarer i beslutet, där han erkänt drogmissbruk och ljugit för medierna och sedan sagt att han i själva verket inte hade mycket att göra med skapandet av "Blurred lines".

Samtidigt finns det också en tvist mellan de två sidorna om hur upphovsrättslagen ska tolkas och om huruvida Gayes upphovsrätt är begränsad till musikkompositioner på papper eller om de även sträcker sig till ljudinspelningen av låten.

En rättegång är för närvarande planerad till den 10 februari 2015. Det hela har förstås mynnat ut i vilda debatter och videoklipp med "mashups" av låtarna där folk diskuterar vem som har rätt och fel.

Den legendariske soulsångaren Marvin Gaye dog 1984, för 30 år sedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".