Dave Eggers nya bok handlar om dragkampen mellan individens frihet och storföretagens makt. Foto: Michelle Quint
Dave Eggers roman handlar om dragkampen mellan individens frihet och storföretagens makt. Foto: Michelle Quint

"Circle" av Dave Eggers

Dave Eggers nya "Circle" recenseras av Mona Masri
2:36 min

Sedan San Francisco-baserade Dave Eggers klev in på den litterära scenen på tidigt 00-tal har han varit med och grundat hundratals skrivarverkstäder för unga. Han driver även förlaget McSweeney's och skriver egna böcker. Nu är han aktuell på svenska med "Circle", där han kritiserar de stora teknikjättarna och sociala mediers inflytande över våra liv. Mona Masri har läst.

Häromveckan läste jag att it-företagen Apple och Facebook nu erbjuder att stå för kostnaden för de kvinnliga anställda som vill frysa sina obefruktade ägg – och alltså därmed oroa sig mindre över sina tickande biologiska klockor.

Det är något så i framkant som inte ens författaren Dave Eggers, nu aktuell med sin tionde roman "Circle", kunnat komma på.

Romanens första mening är: "Herregud, tänkte Mae, det här är himmelriket", och läsaren förstår förstås med detsamma att det här bara kan sluta riktigt illa.

Mae tror att hon kommit till ett paradis; It-företaget Circle: en progressiv arbetsplats med ambitiösa, noggrant utvalda medarbetare och ett företag som andas framtid. De anställda kan få skjuts till och från jobbet i företagets bussar, här finns gratis lyx-övernattningsrum för de som jobbar över och hunddagis att lämna vovven på. Alla anställda är under 30 år.

Företagsmottot sammanfattas PDT: Passion, Deltagande och Transparens. Men egentligen, visar det sig, är det tvärtomspråk för Penalism, Dumhet och Tyranni.

Här finns allt man kan önska av en nervkittlande sektberättelse: En utopisk ideologi om gemenskap, karismatiska ledare, en tydlig uppdelning mellan vi och dom; krav på total underkastelse i form av tvångsmässiga zingar och smiles; vilket är Eggersspråk för kommentarer och gilla-markeringar. Och så förtås Mae; en ung sökande person utan vänner.

Det är rafflande och underhållande läsning och jag kan riktigt se Dave Eggers sitta och skrocka framför datorn när han skriver om en av många meningslösa projekt som de passionerade nördarna på "Circle" ägnar sig åt, som Saharaprojektet: det går ut på att räkna alla sandkorn i Saharaöknen.

Men det är också Eggers förakt för sin miljö som håller tillbaka berättelsen. Karaktärerna är tunna; jag känner ingenting för Mae, inte ens för hennes MS-sjuke pappa. Kommer han leva, kommer han dö? Det gör mig detsamma. Som idéroman är "Circle" grund. Dave Eggers tankar presenteras redan från början och utvecklas sen inte.

För även om vi använder tjänster från Google, Facebook, Twitter, Instagram med flera kostnadsfritt, så vet vi redan att priset vi betalar är informationen om oss själva.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".