Kulturarbetare hotar med hungerstrejk

Kulturarvsprotest i Turkiet
2:19 min

På söndag hotar en grupp kulturarbetare i Turkiet med hungerstrejk om inte regeringen gör något åt arbetslösheten bland museiarbetare och arkeologer.

Üstün Reinart, talesperson för kulturarvsorganisationen Allianoi initiativet, ser det hela som en akt i ren desperation. 

– De här hotet är ett sista försök som kommer ur desperationen av att aldrig bli lyssnad på, säger Üstün Reinart.

Bakom hungerstrejken står organisationen KSED – en sammanslutning av arkeologer och konsthistoriker. Protesten riktar sig mot att regeringen brutit sitt löfte om att anställa 50 arkeologer.

Üstün Reinart säger att personaltätheten när det gäller specialister på landets museer minskat sedan 1930-talet, samtidigt som de som arbetar med religiösa frågor blivit långt många fler.

Så arbetslösheten är mycket hög bland arkeologer och andra som utbildat sig inom kulturarvsfrågor, samtidigt som behovet av skydd för denna kultur är stor.

– Kulturarvet är hotat för arkeologiska platser förstörs, objekt stjäls och säljs på svarta marknaden för det finns inget skydd, säger Üstün Reinart.

Turkiet har mycket kulturarv värt att skydda men frågan är inte prioriterad av regeringen, menar kritikerna, och har inte heller så stort stöd av allmänheten för det finns så många andra viktiga frågor som pockar på, säger Üstün Reinart.

Däremot har oppositionen och även den förre detta kulturministern protesterat mot att inget görs åt situationen. Üstün Reinart tror strejken blir av på söndag för än så länge har regeringen inte visat några tecken på att vilja höja budgeten och anställa fler.

– Jag skulle bli jätteglad om de gjorde det, förstås, men jag tror inte det sker, säger Üstün Reinart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".