Foto: Goran Lizdek

Dubioza Kolektiv kräver förändring

"Det finns så mycket att dra fram i ljuset och diskutera"
2:02 min

Dubioza Kolektiv vill med medvetna texter och ett sanslöst sväng ihopkokat av ska, hiphop, folkmusik och rock få människorna i den unga demokratin Bosnien-Hercegovina att tänka till och förändra.

-Vi försöker få människor att tänka på  viktiga frågor och ämnen som de inte riktigt gör nu, och att inspirera dem till att på riktigt förändra saker in sin omedelbara närhet. Vårt land som är en ung demokrati behöver verkligen  sånt nu.

Dubioza Kolektiv vill få människorna i den unga demokratin Bosnien-Hercegovina att tänka till och att försöka förändra saker.

-Vi bor i ett land som fortfarande lider av sviterna efter kriget och utvecklingen in i marknadsekonomin har skett på sämsta tänkbara sätt.

Det har varit en skakig tid för Bosnien Hercegovina de senaste  tjugo åren, med övergången från socialism till marknadsekonomi och med ett blodigt inbördeskrig däremellan. I dag är Bosnien-Hercegovina ett land  med ett invecklat  parlamentariskt system, mycket hög arbetslöshet och en utbredd korruption. Det finns en massa saker för Dubioza Kolektiv  att skriva låtar om med andra ord.

-Det finns hur mycket som helst att dra fram i ljuset och diskutera,  och vi behöver verkligen förändringen. Den kommer inte vara enkel och kommer inte ske över en natt, det har jag inga illusioner om. Men vi tror verkligen att alla som är i offentligheten, som exempelvis artister, behöver använda det utrymmet till att lyfta fram de här frågorna. Det är viktigt att påminna om att människor faktiskt kan påverka. Vi är inte i ett drömläge nu men det skulle faktiskt kunna bli ännu sämre.

Karin Forsmark
karin.forsmark@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".