Gitte Grönfeld Wille
Modera museet vill ha mer pengar av Malmö och Skåne

Underskott i Malmö kostar Moderna museet konstinköp

Moderna Museet vill ha mer pengar av Malmö stad och Region Skåne för att driva museets filial i Malmö. Enligt Moderna Museet är Malmödelen underfinansierad med 2,5 miljoner kronor. Nu tvingas museet täcka underskottet med vinstpengar från verksamheten i Stockholm som egentligen skulle användas för att köpa in konst till samlingen.

Överenskommelsen var från början att staten (genom Moderna Museet), regionen och kommunen skulle bidra med ungefär lika mycket var. Malmö stad står till exempel för fastigheten och hyran, Region Skåne ger driftbidrag och Moderna Museet står för resten.

Men Moderna museet hävdar nu att man nästan varje år fått skjuta till extra pengar utöver överenskommelsen. Totalt för de senaste fem åren blir det över 13 miljoner kronor.

- I och med att vi haft ett överskott i Stockholm har vi kunnat täcka upp för underskottet i Malmö. Men egentligen ska överskottet i Stockholm gå till att köpa in konst. Det är ingen långsiktig lösning att en av parterna ska betala mer än de andra, säger Ann-Sofi Noring, vice museichef på Moderna museet.

Det är nu, när avtalet mellan de tre parterna ska förnyas, som Moderna museet menar att det är dags för regionen och kommunen att ta en större andel av kostnaderna.

Men Region Skåne köper inte uträkningen rakt av utan vill göra en egen beräkning. Att Moderna Museet  i Stockholm på något vis skulle subventionera Malmöenheten håller inte Region Skånes kulturchef Gitte Grönfeld Wille med om. Hon menar att det är samma organisation:

- Jag kan ju se att att det är ett estimerat underskott på avdelningen i Malmö. Men är det en vinst i en del av organisationen så får det väl positiv effekt på en annan del av samma organisation.

Redan för tre år sedan gjorde Moderna museet i Malmö en åtstramning för att spara runt två miljoner – men allt blir ju också dyrare med tiden, menar Ann-Sofi Noring. Framför allt är utgifterna för personal höga.

Det nuvarande avtalet för Moderna Museet i Malmö går ut i slutet på 2016. Under nästa år hoppas man att förhandlingarna ska bli klara.

David Richter
david.richter@sverigesradio.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".