Modeskaparen Ann-Sofie Back. Foto: David Magnusson/TT

Ann-Sofie Back om mode som utanför-kroppenupplevelse

"Som tonåring förstod jag hur man kunde ljuga med kläder"
2:04 min

Idag kommer modeskaparen Ann-Sofie Back att ta emot en miljon kronor vid en ceremoni på Göteborgs Universitet. Varje år tilldelas någon nordisk konstnär och designer Torsten & Wanja Söderbergs pris – ett av världens största designpriser.

I år får Ann-Sofie Back utmärkelsen, med motiveringen att "i en ständigt pågående kamp med det modesystem hon själv är en del av, har hon med obruten integritet utforskat vardagen och det socialt stereotypa".

Back berättar för Kulturnytts reporter hur hon började sin klädskaparbana:

– Till en början använde jag mode som en mask eller förklädnad, som tonåring förstod jag hur man kunde ljuga med kläder och visa en helt annan bild än av sig själv än hur det verkligen låg till. 

Vem ville du vara då?

– Någon som hade mer pengar, som var coolare och mer intressant än jag vågade vara. 

Idag, känner du dig intressant nog för att slippa förkläda dig?

– Nu har jag mer av mina egna kläder på mig, det hade jag inte då, för jag ser lite mer objektivt på den design jag gör.  Jag tänker mer på vad en annan människa skulle vilja ha på sig. Om jag jämför mitt sätt att jobba med mode, så var det då som incest, nu är det mer utanför-kroppen-upplevelse.  Jag var för nära inspirationskällan tidigare.

Ann-Sofie Back står mitt i den reabutik hon byggt upp i Röhsska museet i Göteborg, med Popcorn i högtalarna, och här säljs inte bara t-shirts och collegetröjor hon gjort utan även toalettpapper, muggar, dildos och kondomer. Och här finns ett urval av de kläder hon gjort från olika kollektioner, från utbildningen på St Martins i London, debuten 2002 och framåt.  T.ex. en klänning som rasslar, den är behängd med solglasögonlinser, en blinkning åt 80-talet.

Mode har varit förknippat med skam för Ann-Sofie Back. Hänger det ihop med att mode anses vara så ytligt?

– Ja det är en del av det verkligen, det ser jag som något väldigt svenskt, men den delen har ändrats otroligt mycket från det att jag flyttade iväg till London och kom tillbaka. 

Du menar sättet vi ser på mode idag i Sverige? 

– Ja, att det skrivs om och respekteras på ett helt annat sätt. Både på ett konstnärligt och ekonomiskt plan så är det något att räkna med.  Den skillnaden är stor.

Ann-Sofie Backs utställning BACK. Allt ska bort!  på Röhsska museet i Göteborg öppnas i morgon och håller på till 11 januari nästa år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".