Måns Mosesson och Silan Diljen. Foto: Mattias Ahlm och Martina Holmberg/Sveriges Radio.

De kan få Stora journalistpriset

Varje år prisas svenska journalister som har gjort ett extra bra jobb. Dessa kan få utmärkelser i år.

I kategorin Årets berättare kan dessa få det prestigefulla journalistpriset:

Det här är vår tid, reportagebok av Fanny Härgestam. Juryns motivering: "För ett envetet reportage som förvandlar tillkomsten av en ny konstitution till en närgången och gripande thriller."

Sverige svikerUR, av Camilla Johansson och Helene Näslund. Juryns motivering: "För ett storslaget filmiskt berättande som med respekt låter oss komma andäktigt nära barnen som skolan svek."

Rädda SverigeP1 Dokumentär, Sveriges Radio, av Måns Mosesson. Juryns motivering: "För att nyfiket och respektfullt ha lyssnat, och i rätt tid ställt rätt frågor, till det rädda Sverige."

Kategorin Årets förnyare:

#kandulova. Carl-Johan Bergman, Anders Härén och Hans Lindeberg, MittMedia. Juryns motivering: "För att de gav läsare i 52 kommuner ett enkelt verktyg att sätta dagordningen för den lokala journalistiken och ställa politikerna mot väggen."

#minflykt. Sîlan Diljen, P1 Dokumentär, Sveriges Radio. Juryns motivering: "För att hon tillsammans med publiken påbörjat skrivandet av ett nytt kapitel i den moderna svenska historien."

Viralgranskaren. Jack Werner, Linnéa Jonjons, och Åsa Larsson, Metro. Juryns motivering: "För att de skapat en genial metod för att avslöja vad som är myt och vad som är verklighet i den virala världen."

Kategorin Årets avslöjande: 

En skola för alla, Axel Gordh Humlesjö, Henrik Bergsten, Ali Fegan och Kepa Arizala, Uppdrag Granskning, Sveriges Television. Juryns motivering: "För att de i en berörande granskning av samhällets klassutrymmen har bevisat hur valfriheten leder till att barn väljs bort."

SD och näthatet. Christian Holmén och David Baas, Expressen, samt Martin Fredriksson och My Vingren, Researchgruppen. Juryns motivering: "För att de med banbrytande men kontroversiella metoder har röjt hatets nätverk och visat nolltoleransens rätta ansikte."

Mannen som slutade ljuga och kvinnan bakom Thomas Quick. Dan Josefsson och Jenny Küttim. Juryns motivering: "För att de med höjd i berättandet och djup i researchen har tagit sig in i samhällets mest slutna rum och gjort ett stort avslöjande större." 

Vilka som får priserna presenteras på galan den 20 november. Då avslöjas även pristagaren av Lukas Bonniers stora journalistpris.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".