Edda Magnason som Monica Zetterlund. Foto: Jonath Mathew

Dvd-förluster får svensk film att krisa

Producenten Lena Rehnberg: "Total katastrofkänsla"
2:38 min

Att svenskarna köper och hyr allt mindre dvd drabbar den svenska filmproduktionen direkt. Om inget händer väntar konkurser, färre svenska filmer och en flykt från biofilm till tv-produktion. Det säger producenten Lena Rehnberg, bakom svenska publiksuccéer som "Sommaren med Göran" och "Monica Z".

- Det är en total katastrofkänsla skulle jag säga. Jag har jobbat i filmbranschen i 30 år och har aldrig varit med om den sådan här krissituation förut, så jag tror att vi står inför ett paradigmskifte.

I januari i år kom långfilmen Monica Z ut på dvd. Och den har bara gått hälften så bra på som Sommaren med Göran, som kom ut på dvd för fyra år sedan.

Det handlar inte om att färre ville se den, säger filmernas producent Lena Rehnberg. För bägge sågs av över en halv miljon biobesökare, vilket för några år sedan betydde omsättning i dvd-hyllorna.

- Om en film har gått hyfsat bra har också dvd-försäljningen gått väldigt bra. Då har de flesta som har investerat i filmen - om den har setts av över 200 000 personer - fått tillbaka sina investeringar och det har varit ett säkrare sätt att våga investera.

- Men nu har dvd-försäljningen gått ner markant de senaste åren, säger Lena Rehnberg.

Att göra film för 20-25 miljoner är ett ekonomiskt risktagande, där ingen av de inblandade förrän i efterskott vet om miljonerna är förlorade. Att de tidigare ganska förutsägbara dvd-intäkterna nu är osäkra gör även investerare osäkra. Och konsekvenserna kan bli omfattande.

- För det första kommer det att bli en stor utslagning i filmbranschen både bland producenter och regissörer, sedan kommer många att gå över till att göra tv. Många produktionsbolag har redan gjort det, släppt filmen och bara gör tv, säger Lena Rehnberg.

Ännu har ingen digital försäljning lyckats kompensera bortfallet enligt Lena Rehnberg. Så om inget lika lönsamt uppenbarar sig kommer det på sikt att göras färre svenska filmer.

Under hösten sitter filmbranschen i diskussioner tillsammans med kulturdepartementet om en ny filmpolitik.

Och i slutändan tycker Lena Rehnberg att även dvd-förlusterna är en politisk fråga:

- Det är blir till syvende och sist en fråga för kulturdepartementet och Alice Bah Kuhnke. Hur ska vi göra med svensk film, när får vi mer pengar? Som det ser ut nu kommer vi inte kunna göra film i samma utsträckning som vi gjort innan.

Om en bransch inte bär sig för att försäljningen minskar, är det statens ansvar?

- Europeisk film klarar sig inte utan mjuka pengar från staten. Det är bara i USA som man klarar sig utan stöd från staten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".