Lisa Bergström. Foto: Sveriges Radio

Lisa Bergström om höjdpunkterna på Stockholm filmfestival

Lisa Bergström inför Stockholms filmfestival
2:09 min

På onsdag kväll börjar Stockholms filmfestival som firar 25 år i år. En festival som gärna omhuldar amerikansk independentfilm, och där regissörer som Quentin Tarantino känt sig ganska hemma. Han har vunnit två bronshästar genom åren och en av hedersgästerna i år är Uma Thurman, som ofta dyker upp i hans filmer. Kulturnytts filmkritiker Lisa Bergström berättar vad hon ser fram emot på årets upplaga.

Vad ser du fram mot på årets festival?

– Jag ser fram mot Celine Sciammas nya film "Girlhood".  Den franska regissören Celine Sciamma är spännande, hon har tidigare gjort dramat "Tomboy". Förutom det ser jag fram mot flera seminarier, som det med Mark Cousins som gjorde "Story of film" som visades i SVT.

25 år fyller festivalen. Hur har den utvecklats?

– I år är en riktigt bra internationell blandning. Det amerikanska har tonats ner lite, men fortfarande går det att hitta riktigt skruvade, ganska blodiga och politiskt inressanta filmer på Stockholms  filmfestival som ungerska "White God" om ett gäng byrackor som tar över en stad, de går bärsärk, hämnas sina förtryckare och blodet sprutar.

Du har sprungit på förhandsvisningar hela veckan – och inte varit så imponerad, va?

– Jag har gjort ett klassiskt festivalmisstag – att stilla min nyfikenhet med att se filmer som så småningom kommer att gå upp på bio, av namnkunniga regissörer. Som danska Lone Sherfigs nya film "The Riot Club", om ett hemligt överklasselitfestargäng i Oxford, och Mike Leighs film "Turner" om konstnären William Turner. Vackert men tråkigt.

– Och det är kanske inte så ska man ska jobba med sina festivalbiljetter om man vill bli överraskad och omskakad. Då ska man nog istället våga gå på de där smala filmerna som man nu för en gångs skull har möjlighet att se på bio. Eller botanisera i festivalens kortfilmsprogram "Ifestival", som man även kan kolla gratis in på festivalens hemsida, säger Lisa Bergström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".