Lydie Salvayre får Goncourtpriset

1:52 min

Lydie Salvayre får det tunga franska litteraturpriset i år, för sin roman "Pas pleurer".

Strax efter lunch på onsdagen, på restaurang Drouant i Paris, tillkännagavs det att årets Goncourtpris går till romanen "Pas pleurer" av författaren Lydie Salvayre.

Titeln betyder fritt översatt "Ingen gråt". Boken gavs ut på förlaget Seuil i år och berättelsen utspelas under det spanska inbördeskriget, som som pågick under 1936–1939. Det är både en berättelse om kriget, författaren Georges Bernandos arbete mot Franco och om författarens egen mamma, som fortfarande är i livet.

Lydie Salvayre föddes i södra Frankrike 1948, döpt till Lydie Arjona, med en andalusisk pappa och katalansk mamma som hade lämnat Spanien på grund av just spanska inbördeskriget. Författaren växte upp i ett område med många spanska flyktingar och har inte franska som modersmål.

Salvayre började skriva i slutet av 70-talet och har blivit publicerad i franska litterära tidskrifter sedan 80-talet. Hon har fått flera utmärkelser tidigare och hennes verk finns översatta till ett 20-tal språk.

Prissumman är som vanligt endast tio symboliska euro, men det vinnande verket brukar sälja i stora upplagor.

"Jag är väldigt lycklig, jag är väldigt rörd" sa Lydie Salvayre till skaran som hade samlats på restaurangen i Paris. Hon sa att hon tänker på sin mamma en dag som denna.

Lydie Salvayre var inte årets mest vinnartippade kandidat. Bland finalisterna fanns också författarna Kamel Daoud, Pauline Dreyfus och David Foenkinos.

Litteraturkritikern Aranud Viviant beskriver Salvayres roman som humoristisk och av stor litterär kvalité, men hade ändå önskat att Kamel Daoud fick priset. 

Goncourtpriset, eller Prix Goncourt, är Frankrikes tyngsta litteraturpris, som delas ut till den bästa franska prosan. Det instiftades 1903, delas ut av en akademi med tio ledamöter och och är uppkallat efter bröderna Goncourt.