Skådespelarna Grace Gummer och Tommy Lee Jones i "The Homesman". Foto: AP/TT

"The Homesman" av Tommy Lee Jones

Måns Hirschfeldt har sett "The Homesman"
2:05 min

Skådespelaren Tommy Lee Jones debuterade 2005 med filmen "The Three Burials", som fick uppmärksamhet när den deltog i tävlan på Cannesfestivalen. Och där visades också i våras hans nya film "The Homesman" som har svensk premiär. I huvudrollerna ser vi Tommy Lee Jones själv och Hilary Swank. Kulturnytts recensent Måns Hirschfeldt har också hoppat upp i sadeln.

Tänk er följande: En stor och ogästvänlig prärie under en ännu större blekblå himmel. Och över prärien rullar en vagn med några hästar och på kuskbocken sitter han i hatt och hon i hätta. Det har gevär och pistoler och ska, som så ofta i en westernfilm, från ett ställe till ett annat, från Nebraska till Iowa.

Längs med vägen kommer det hända någonting. Något mer än att de stöter på indianer och vitt slödder - de två på kuskbocken kommer själva förändras. Så långt uppfyller "The Homesman" standardformuläret.

De bara det att de i den här vagnen också har tre kvinnor inspärrade, som alla fullständigt förlorat förståndet, av sorg eller desperation. Allt har verkligen inte varit frid och fröjd i Lilla huset på prärien om ni förstår.

De tre kvinnorna ska tas till släktingar i Iowa och Miss Cuddy på kuskboken har räddat Mr Briggs från att bli hängd och därför tvingat honom att som tack följa med.

Cuddy och Briggs spelas av Hillary Swank och Tommy Lee Jones, inte alls dåligt, men grällt, liksom med alla ansiktsmuskler och Jones fall nästan med mustaschen. Och de tre kvinnorna är ju också, vi kan kalla de för färgstarka. Men själva grundtonen den är mörk.

"The Homesman" är kärv som en torr plogfåra och envis som en mula, men så plötsligt en grimas eller en yster dans och sprättig hotellägare som nästan gör buskis av det hela. Vilket bara gör filmen ännu dystrare och konstigare och mer originell, men också  varken hackad eller malen.

"The Homesman" är långt från helgjuten, total oförutsägbar halvvägs, men mer i mittfåran när den är i mål. Så se den om ni vill ha något att prata om efteråt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".