Kulturchefen om stormen kring Alice Bah Kuhnke

3:32 min

Sveriges Radios kulturchef Mattias Hermansson ger sin syn på kulturministerns artikel i DN - och kritikstormen efteråt.

Den nyligen tillträdda kulturministern Alice Bah Kuhnke (MP) har inte klappats medhårs av kulturjournalister eller debattörer. För ett par veckor sedan sågades hennes insats i en intervju i P1 Morgon, och när hon själv tog till orda i en artikel i DN på onsdagen menade många att hon var vag och otydlig.

Tidningens egen kulturchef, Björn Wiman, skriver att "marken gungar under Bah Kuhnkes fötter", medan Elise Karlsson är en av få som försvarar kulturministern, i Svenska Dagbladet.

Hon anklagas för att använda floskler i formuleringar som: "Ett levande kulturliv tillhör grunden i ett socialt och ekologiskt hållbart samhälle" och "litteraturen och lyriken ger människans inre liv språklig dräkt, och när orden inte räcker till tar musiken vid".

Sveriges Radios kulturchef Mattias Hermansson klev in i Kulturnytts studio på torsdagen, för att ge sin bild av händelserna.

Hur ser du på efterspelet till kulturministerns artikel i DN igår?

– Det är intressant på många sätt, inte minst dramaturgiskt och det säger mycket om vår tids medielogik. Artikeln, som i sig var ett svar på den kritik kulturministern fick efter en intervju i P1 Morgon häromveckan, publicerades på morgonen. Redan vid lunchtid igår hade Jens Liljestrand och Björn Wiman på Expressens och DN:s kulturredaktioner gått hårt åt henne på sina sajter (...) På ett halvt dygn kan det hända mycket, trots att egentligen ingenting sagts.

Vad tror du att det beror på?

– Mycket kan säkert förklaras av den mediehantering som ministern och hennes stab uppenbarligen har problem med – att hon inte är nåbar för att svara på frågor. Samtidigt finns det något annat i botten här, och det är möjligen en överdriven förväntan på vad en kulturminister kan göra. Det är ett litet departement med en i sammanhanget väldigt liten pengapåse som rör sig i en värld av röststarka personer.

– Den statliga kulturbudgeten har legat strax under sju miljarder kronor senaste åren. Enbart den svenska dagspressen hade trots stora tapp förra året intäkter på 17 miljarder kronor, säger Mattias Hermansson.

Men vad fyller då ministerrollen för funktion? Björn Wiman skriver ”lägg ner kulturdepartementet" ...

– Det understryker att det finns en förväntan, inte minst från medieaktörer, att kulturministern ska vara en slags ambassadör eller lobbyist för kulturen gentemot andra departement, där framtidsfrågorna egentligen avgörs, kring skatter, stödåtgärder, public service-finansiering, lagstiftning och andra faktorer.

Vad händer nu?

– Det mest troliga är väl att det inte händer mycket alls, om det nu inte är så att kulturministern själv tröttnar och hoppar av. Och att det inte händer något är möjligen det som kan bli det största problemet för kulturministern. Politik är långsamma processer, men hon rör sig på områden där det händer väldigt mycket, väldigt snabbt.

– Det kommer vara viktigt för kulturministern hur hon agerar, men kanske ännu mer vilka hon har runt sig och hur hon fungerar tillsammans med andra ministrar. Det här är heller inget område med stora ideologiska skillnader, och då får symbolhandlingar, retorik och mediehantering väldigt stor betydelse, avslutar Mattias Hermansson.

Kulturnytt har sökt kulturminister Alice Bah Kuhnke för en kommentar men hennes pressekreterare hälsar att hon är på resande fot och kanske kan lämna en kommentar i nästa vecka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista