Slottet blir rosafärgat

Stockholms slott får en ny färg på fasaden: varmrosa. Det avslöjade Statens fastighetsverk i dag på en pressträff om den pågående fasadrestaureringen.

Debatten om vilken färg det kungliga slottet ska ha har pågått i många år. Fasaden har haft många olika färgkulörer under årens lopp: tegelröd, ljusgul, rosa, grå och rödbrun. Nu har Statens fastighetsverk gjort ett första större putsprov med en varmrosa ton, den färg som slottet kommer att få i framtiden.

Färgvalet är "komplext", skriver Fastighetsverket i ett pressmeddelande, och baseras på estetiska, historiska och tekniska grunder. Slottsarkitekten Andreas Heymowski förklarar:

– Det gällde att finna en kulör som vackert framhäver fasadernas viktigaste element - stenen. Inte det lättaste, eftersom stenen åldrats i gula, grå och gröna nyanser. Till det kommer den blågrå, ännu inte åldrade stenen.

– Efter hand kom vi fram till att den ljusa, varmrosa puts som vi nu vet att slottet fick vid förra sekelskiftet - och även vid förnyelsen av putsen i mitten av 1900-talet - är den kulör som också i dag utgör den bästa bakgrunden till stenen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".