Dansk filmavtal ger mer till nya talanger

Den hårt pressade danska filmindustrin har fått ett nytt fyraårigt filmavtal, efter en uppgörelse mellan samtliga partier i Folketinget.

Stödet till filmproduktion ökas med 70 miljoner utslaget på de fyra åren. Men samtidigt med den tydliga signalen att pengarna ska hjälpa filmbranschen under omställningen till digital försäljning av film.

Det införs också ett stödsystem för lågbudgetfilm som ska hjälpa nya talanger, och så fördubblas stödet till dataspel från 20 till 40 miljoner.

I en kommentar säger kulturminister Marianne Jelved (Radikale venstre) att man sänder en klar signal till filmbranschen att den ska hitta nya affärsmodeller som passar till den digitala utvecklingen.

Enligt uppgörelsen ska danska filminstitutet stödja 82 - 104 spelfilmer med dansk huvudproducent under de fyra åren, varav 12 - 24 ska vara lågbudgetfilmer. De stöttade filmerna ska vara danskspråkiga. Dock kan upp till 8 filmer vara riktade till en internationell publik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".